Önnek fontos, hogy mit tankol?

2016.08.02. 13:55

Bármilyen autója is legyen az embernek, van egy állandó tennivaló, ami megkerülhetetlen, ez pedig a tankolás. Amíg régebben a töltőállomáson megállva csak az volt a kutas kérdése, hogy benzint vagy gázolajat töltsön-e az autóba, manapság mindkét üzemanyagból rengeteg különböző változat létezik. Kérdőívünkben arra keressük a választ, hogy a Totalcar olvasóinak milyen tankolási szokásai vannak. Mielőtt belevágnának a kitöltésbe, elmondjuk, hogy mit érdemes tudni napjaink üzemanyag-kínálatáról.

Motalkót, keveréket és ólmozott benzint ugyan már nem találunk a kutakon, kaphatunk viszont prémium benzint vagy gázolajat is. Hogy el tudjunk igazodni ezeknek a világában, érdemes tisztában lenni pár dologgal.

Jobb-e a 100-as, mint a 95-ös?

Az oktánszám a benzin nyomástűrésére vonatkozó nemzetközi mérőszám, a magasabb érték tehát azt jelenti, hogy az adott benzinnél magasabb kompressziójú motorokban sem következik öngyulladásos égés. Adott sűrítési viszonyú motorban tehát nem jelenthet hátrányt a magasabb oktánérték, sőt a nyári melegben érezhető pozitív hatása is van.

Mitől prémium a prémium?

A prémium benzin és dízel üzemanyagok - az adalékanyagoknak köszönhetően - az alapüzemanyagokéin túl további előnyöket hordozhatnak magukban. Minden márka saját maga dönti el, hogy milyen adalékokat használ. Vannak, olyan adalékanyagok, amik megvédhetik az autó motorját a lerakódásoktól és a korróziótól, mások fokozhatják a teljesítményt, vagy csökkenthetik a fogyasztást, a dízel üzemanyagok esetében pedig kitolhatják a fagyási pontot.

Most pedig jöjjenek a kérdések:

A felmérés lezárult.

Az eredményeket hamarosan közzétesszük.