A cikket a Continental WinterContact támogatta.

Télen se csapd oda az autódat

Continental WinterContact Téli Vezetéstechnikai Családi Napok

2017.11.07. 18:01

Kanyarodás közben megcsúszik az autód segge. Mit csinálsz? Persze, gyorsan ellenkormányzol, és nincs gond, összeszeded. Elméletben. A gyakorlatban viszont a legtöbben pánikba esnek, és rossz megoldást választanak.

Autó közeledik a fellocsolt rántópadhoz. Csattanás, gumicsikorgás, a sofőr mozdulatain látszik, hogy teljesen új neki ez a helyzet: nem ellenkormányoz, hanem a csúszás irányába forgatja a kormányt, szép nagy piruett a vége, de ebben a műfajban nem osztogatnak stíluspontokat. Sőt élesben inkább egy bérletet nyerhetünk a lakatoshoz, és az még a jobbik eset. A megcsúszás ráadásul csak az egyik olyan vészhelyzet, amit sokan rosszul kezelnek.

S4 600x400 WR 2017 302443

A váratlan szituációk megfelelő kezelése nem alakul ki szükségszerűen az évek során megszerzett rutinnal. Jó eséllyel ritkán kerülünk az utakon határhelyzetbe, de ezért is nagyon kritikus, hogyan tudunk reagálni. A vezetéstechnikai tréningek éppen erre készítenek fel, hiszen ha egy-egy intenzívebb kurzuson begyakoroljuk a mozdulatsorokat, nagyobb valószínűséggel tudjuk előhívni akkor is, ha baj van. Az sem baj, ha valamit elrontunk, mert a végén felkészült szakemberekkel beszélhetjük át tapasztalatainkat.

A Continental az ORFK-OBB támogatásával két hétvégés tréningsorozattal segít felkészülni a téli útviszonyokra. A WinterContact Téli Vezetéstechnikai Családi Napokat november 11-12-én és 18-19-én tartják a Hungaroring tanpályáján. A kedvezményes képzés 10 900 forintba kerül, ezért cserébe két órán keresztül, négy tesztpályán lehet majd gyakorolni profi instruktorok segítségével.

DSC04626-2

A tananyagban szerepel a kormányzás és kanyarodás helyes technikája, a hegyvidéki vezetés, az alul- és túlkormányzottság kezelése, és a hirtelen megcsúszó jármű feletti uralom visszaszerzése is. Emellett vészfékezni is megtanítanak – meglepően sokan ijednek meg a blokkolásgátlótól, vagy még a teljes megállás előtt leugranak a pedálról, így belecsattanva az előttük fékezőbe, ezért is fontos, hogy tét nélkül, biztonságos körülmények között tesztelhessük saját és autóink viselkedését.

A tréningen használt modulok:

1. Rántópados ABS tanpálya

2. Szlalom és ABS tesztpálya

3. Körpálya

4. Lejtős és hegymeneti pálya

DSC05113-2

A részvételnek van néhány alapvető feltétele, de csak olyanok, amik a közúton is elvárhatóak. Így az érvényes B kategóriás jogsi, a megfelelő műszaki állapotú, saját autó, a jó téli gumi elengedhetetlen. A tréning alatt minden résztvevő folyamatos rádiókapcsolatban van oktatójával. Az autóban a sofőrön kívül legfeljebb egy felnőtt ülhet, a tréning közben viszont sofőrcserére nincs lehetőség.

A család minden tagját változatos programok várják: autós szimulátor, hólánc felszerelés, közlekedésbiztonsági gyermekjátékok és a hölgyeknek szépségstand.

A WinterContact Téli Vezetéstechnikai Családi Napokról további információk elérhetők ezen a linken, ahol egyben a részvételhez szükséges jegyek is megvásárolhatók.

A cikket a Brand & Content készítette a Continental  megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.