10 tipp, hogy ne őrülj meg autósként a karácsony előtti dugóban

2017.12.19. 08:41

Felbolydul az ország ebben az időszakban – a bevásárlóközpontok parkolóitól az utakig tapintható a feszültség. Pedig a fa beszerzésétől a nagybevásárlásig sok feladat jut a család autós tagjának. Most segítünk tanácsainkkal a bevásárlás időpontjának megválasztásától a telefon sokrétű használatáig.

1. Bevásárlólista

Mindenekelőtt állítsd össze a pontos bevásárlólistát, és nézz utána, mit, hol tudsz beszerezni. A lista összeállításához a Listonic magyar nyelvű alkalmazása a legcélravezetőbb megoldás – bár a megvásárolható termékek között felsorolja Törökországot is... De biztos ennek is örülne valaki a karácsonyfa alatt!

Android | iOS

2. Rangsor

Rangsorold a napi munkával kapcsolatos teendőidet: a telefonon lebonyolítható dolgokról készíts listát, esetleg rövid jegyzetet, hogy a dugóban ülve el tudd intézni őket – természetesen kihangosítóval! A jegyzetkészítéshez az Evernote appját ajánljuk – sajnos csak az alaptudása ingyenes, viszont így is szinkronizálható pl. az egyes eszközök között. Ezzel a verzióval havonta 60 MB-nyi anyagot tölthetünk fel, ami bőven elég a feljegyzésekhez.

3. Telefon

Töltsd fel a telefonodat, és lehetőleg a szivargyújtós töltőd is legyen az autóban – az előtted álló kaland során ő lesz a legjobb barátod! Már persze, ha fut rajta egy erős, vagy korlátlan mobilinternet, nélküle sajnos nem lesz nagy segítség az okostelefon.

Jobb biztosra menni...
Jobb biztosra menni...

4. Nyitva tartás

Figyelj oda a nyitvatartási időkre, és részesítsd előnyben a késő esti vagy éjszakai vásárlást: sok időt spórolhatsz, ha csúcsidőn kívül indulsz útnak, és elkerülöd a legforgalmasabb csomópontokat. Már nemcsak kocsma és trafikkereső alkalmazások vannak - a Magyar Vásárlói Klub appja általános információkkal szolgál, az egyes üzletláncok saját alkalmazásaiból többet megtudhatunk.

5. Útvonalterv

Készíts útvonaltervet, és használj közlekedést segítő navigációs alkalmazást. Mi a Waze-re esküszünk - ez a világ legnagyobb közösségalapú közlekedési- és navigációs rendszere. Az autósok által megosztott valós idejű közlekedési- és útinformációk alapján segít a legrövidebb idő alatt eljutni A-ból B-be, és már azzal is segíted az alkalmazás működését, hogy a futtatása mellet autózol. Magyar nyelven, kihangosítva navigál, így támogat a figyelmesebb, balesetmentes vezetésben is.

waze.0.0

6. Spórolás

Szintén barátod a waze, ha az autód fogyasztásának minimalizálására törekszel: fontos szempont például, hogy mozgásban tartsd a gépkocsit forgalmi dugóban is. Sokkal jobb, ha 5km/órás sebességgel gurulsz, mintha mindig megállsz és újraindulsz. De segít megtalálni a legközelebbi benzinkutat is, ha arra van szükség.

7. Parkolás

Ha végre eljutottál a célodhoz, vár a következő kihívás: le kell tenni valahova az autót. Magyarországon még sajnos nem működik egy parkolóhely kereső alkalmazás sem, de a mobilszolgáltatók mobilvásárlás alkalmazása képes arra, hogy GPS alapon megmondja, melyik zónában vagy éppen, és azt is, hogy ott mennyibe kerül a parkolás – ez különösen fontos, mióta a parkolási társaságok eltörölték az 5 perces türelmi időt, ami pont elég volt arra, hogy az ember megkeresse a legközelebbi automatát, és megnézze a zónához tartozó számot a mobilparkolás elindításához. A Telenor Wallet például egy mobilszolgáltatótól független, mindenki számára elérhető, díjmentes alkalmazás, mellyel bármikor könnyedén fizetheted parkolásodat, az autópálya-matricádat, de akár a heti Lottó szelvényedet is (a nyeremény pont jól jöhet karácsony után).

Ásványvíz, takaró, nasi, kávé, telefon és a kedvenc zenéd
Ásványvíz, takaró, nasi, kávé, telefon és a kedvenc zenéd

8. Túlélőkészlet

Legyen túlélőkészlet az autóban: a víz, a keksz, vagy valamilyen egészséges rágcsálnivaló életmentő lehet. Felkészültebbek vihetnek magukkal kávét termoszpohárban, reménytelen közlekedési szituációk esetére (ha hosszú időre le kell állítani a motort) takarót is.

9. Zene

Hogy legyen valami jó is ebben a túlélőtúrában, töltsd le a kedvenc zenéidet, amit soha nem értél rá az elejétől a végéig meghallgatni, és vidd magaddal. Ehhez a Spotify a legjobb, ami több millió dalhoz és egyéb tartalomhoz nyújt hozzáférést.

https  blueprint-api-production.s3.amazonaws.com uploads card im
Spotify-ból el tudod indítani a Waze-t a navigáláshoz, Wazéból eléred a listáid.Fotó: Waze

Az alapvető funkciók, mint például a zenelejátszás, ingyenesek, de előfizethetsz a prémium szolgáltatásra is. Mindkét esetben hozzáférést kapsz a Böngészés és a Keresés funkciókhoz, személyre szabott ajánlásokat kapsz az olyan funkciókon keresztül, mint az E Heti Kaland, a Zeneradar vagy a Daily Mix, létrehozhatod saját zenei gyűjteményedet, vagy akár saját rádióadódat – a különbség főleg abban nyilvánul meg, hogy a jutányos árú prémium szolgáltatás keretében nem kell reklámokat hallgatnod.

10. Mesealkalmazás

Ha gyerektársaságod is lesz a kaland során, jól teszed, ha egy tabletet is bekészítesz az autóba néhány játékkal vagy mesefilmekkel. Bármilyen hihetetlen, már egész jó mesealkalmazások is elérhetők: ott van például az Arany László jól ismert népmese-feldolgozásából készített interaktív alkalmazás, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, ami izgalmas kikapcsolódás nyújt 6-8 éves gyerekeknek, mind az App Store-ból, mind a Google Playből egyaránt letölthető.

A kisebbeknek pedig ott a Mesedoboz, vagy a Bogyó és Babóca applikáció – a Youtube-on pedig szinte mindent megtalálsz, csak legyen neted.

A cikket a Brand & Content készítette a Telenor megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.