Megtanulna hegeszteni? Itt a tökéletes társ!

2019.04.16. 08:28

Mivel nem tudok hegeszteni, kerestem egy lakatosműhelyt, ahol a lakatos, Zoli megmutatta a mesterség alapjait az Iweld új hobbi hegesztőgépén.

A dizájnra nem érdemes sok szót áldozni, egy hegesztőgép alapvetően nem szobadísz, teljesen rendben van. A szabályzó fölött egy pici LCD kijelző mutatja az áramerősséget, alatta pedig két bajonettzáras csatlakozó van a test és munkakábelhez. Kétoldalt van két fogantyúja a cipeléshez, a tetején pedig egy masszív, állítható vállpánt is, és mivel mindössze 4,7 kiló, könnyedén mozgatható. Zoli szerint, ha például létrán vagy állványon kell dolgozni, elég hasznos ez a pánt, így ez profi részről is jó pont az Iweldnek.

IMG 2366

Mivel ez egy inverteres gép, így nem kell neki akkora áramerősség, mint a régebbi, vasmagos-tekercses gépeknek, akár egy lazább otthoni hálózat is simán elbírja. A gép maximális teljesítménye 160 amper, ami kiemelkedő a kategóriájában. Zoli szerint egy átlag háztartásba többnyire elég kb. 120 amper. Persze sosem baj, ha van tartalék, ennyivel a gép már egész vastag fémekkel is meg tud bírkózni. Komoly ipari használatra már kevés lenne, de kisebb vállalatoknál akár elég lehet.

IMG 2397

A gép érdekessége továbbá, hogy van egy, a gyártó által hot startnak nevezett funkció, ami a fémhez érintés pillanatában több áramot ad az elektródára, így az ívgyújtás tökéletes lesz, mivel  nem kerül bele salak, ami gyengítheti a hegesztést. Kétféle szabvány hegesztőpálcával (elektródával) dolgozhatunk – rutilos, bázikus -, a gép magának ismeri fel, hogy melyikkel hegesztünk éppen.

IMG 2376

Ha megvannak az alapok, egy lelkes kezdő is nagyon jól fog boldogulni vele, kis próbálkozás után neki is állhat a kerítés, a garázs, vagy akár egy fémszerkezetes-kutyaól építésnek. Nekem, teljesen kezdőként egy órába telt, mire egy hunyorogva szép varratot sikerült húznom. Arra hamar rájöttem, hogy a hegesztés nem egyszerű, de az Iweld gép meghozta a kedvem hozzá.

Balra egy kezdő, jobbra egy lakatos műve
Balra egy kezdő, jobbra egy lakatos műve

A gép Zoli szerint is minőségi benyomást kelt, jók a bajonettzáras csatlakozók, és jó vele dolgozni is. A munkakábel műanyag csipeszére érdemes odafigyelni, mert nagy hőterhelésnek van kitéve.

Az Axiálnál akciósan 46 ezer forint egy ilyen gép, és aki vidámabban látja a világot, megveheti akár sárgában is.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Axiál  megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.