Ha popszegecselsz, ez kell neked!

Szerszám-szerda: Milwaukee M12 popszegecselő

2019.05.08. 06:23

Csaknem egy óra volt kicsomagolni. A doboz annyi helyen ragasztott és biztosított, hogy majdnem feladtam. Viszont a felesleges nyafogáson túllendülve: megérte eljutni a gépig, mert nagyon jó.

A Milwaukee M12 popszegecselője nagyon egyben van. Az egész fej erős fémből készült, a markolat jó tapintású, a piros műanyag burkolatok masszívak, nem csörög, nem kotyog. A csőr ugyanúgy fém, viszont külön alkatrész, hogy tisztítható legyen a szegeknek szánt csatorna. A csőr végén a pici acél fejekből négy darab van: egy használatban, három másik pedig egy kis gumi tárolóban a szerszám nyelén. Ezek különböző méretek, különböző popszegecsekhez. Azért célszerű mindig a kellő méretet használni, mert így nem esik ki a szegecs a gépből, másrészt nem törik bele idő előtt a munkadarabba.

Furcsa módon ezeket a fejeket elfedi az akksi, ha benne van. Valószínűleg azért kapták azt a helyet, hogy ha elöregszik a tartógumi, a kis fejek akkor se eshessenek ki. Ha egy ilyen a fűbe esik, sose lesz meg újra. Ennyi áldozatot mindenképpen megér, hogy ki kell szedni az aksit a fejcseréhez.

Ha megtaláltuk, és jó erősen benyomtuk a kellő fejet a gépbe, mehet bele a popszegecs, és azonnal rájövünk, miért is hasznos egy ilyen gép. Pillanatok alatt berántja a szegecset, és a szeg része ugyan a fogak között marad, de belerakjuk a következőt és már nyomja is hátra a kis kosarába, ahol gyűjti. Volt, aki arra panaszkodott, hogy könnyedén beszorulnak a csatornába a kicsi szegek, én ilyet nem tapasztaltam.

Az acél popszegecsekkel intenzív használat mellett nehezebben birkózik meg, de ezeket jellemzően amúgy is ipari körülmények között szokás használni. Nekem egy rossz szavam sem lehet a gépre, tetőt szegecseltünk vele alu popszegecsekkel, és gyönyörűen dolgozott. A gép több mint két kiló, ezért érdemes kihasználni, hogy nadrágra akasztható. Az aksi alján csúszásgátlós gumi van, ami sokszor jól jön, ha letesszük. A gyártó szerint a 450 darab sima acél szegecs behúzására elég egy akkutöltés. Ugyan nem számoltam, de sokat dolgoztunk vele és nem tudtuk lemeríteni.

A töltője egyszerű, könnyű használni, nem lehet tönkretenni. Egyértelműek a jelzések és pár óra alatt felpumpálja az aksit. Ha megvesszük a gépet, megkapjuk hozzá szettben mindkét elengedhetetlen kiegészítőt, így összesen 60 000 forintba kerül. Soknak tűnhet egy célgépért, viszont a nagyjából 200 000 forintig terjedő elektromos popszegecs-behúzó gépek között kevés az akkus, ami felvehetné vele a versenyt.

Hasznos és megkönnyíti az ember életét, ha már kevés egy kézi belövő. Ezenfelül ajánlható szakiknak, kezdő tetőfedőknek, vagy igazából bárkinek, aki úgy érzi, hogy nem teljes az élete akkus popszegecsbelövő nélkül, mert ez egy jó gép.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Axiál  megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.