A cikket a Carnext támogatta.

Használt autót venni az interneten? Nem őrültség

2020.11.10. 09:24

A használtautó-vásárlás rizikós, ráadásul a vevők többségének csak fölösleges kellemetlenséget, macerát jelentenek a kiszemelt kocsik megnézésére szánt napok. Időrabló tevékenység, és nagyon sokszor egyik csalódás követi a másikat. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha egyszerűen webshopból lehetne intézni mindent.

Amikor megfogalmazódik valakiben a használtautó-vásárlás gondolata, jellemzően olyan összeg felelős elköltéséről kell dönteni, ami az adott háztartás életében nagyon nagynak számít. Sokéves kemény spóroláson, esetleg hosszú távú elköteleződést jelentő hitelfelvételen vagyunk túl, ezért nem szeretnénk mellényúlni. Márpedig a vevők többsége nem számít szakavatottnak, és amúgy is szinte lehetetlen minden típus sajátosságait és jellemző nyűgjeit ismerni.

Fölösleges körök

Ezért aztán sokaknak az autóvásárlás folyamata fölösleges macera. Megállás nélkül böngészni a használtautós oldalakat, telefonálgatni, lyukra futni. Megszervezni a megtekintést, több nap szabadságot beáldozni, hiszen hétvégén alig vannak nyitva a kereskedések, kilométerek százait megtenni, majd újra lyukra futni. A rutinosabbak felkészülnek a típushibákból, az alaposabbak visznek magukkal szerelőt, a még körültekintőbbek leszerveznek egy átvizsgálást is.

Pedig a vevők zöme egyáltalán nem akar ilyen mélységekig belefolyni az autózásba. Nem tudja, mit kell megnézni vásárlás előtt, és azt sem, mire figyeljen a próbaúton. Ha nem kellene a körítéssel foglalkoznia, az igényei annyiban kimerülnének, hogy kiválaszthassa azt a típust, amely tetszik neki, esetleg a színt és motorváltozatot, és reménykedne abban, hogy évekre megoldódik a közlekedés, nem pedig egy problémahalmazzal gazdagodik a család. Nagyon egyszerű lenne, ha mindezt otthonról, a fotelból is meg lehetne oldani, mintha csak kenyérpirítót vagy tévét rendelnénk egy webshopból.

És mégis, ha felmerül az online autóvásárlás lehetősége, sokan átverést sejtenek. Eszükbe jutnak azok a zömében külföldi hirdetések, ahol valóban kamukocsikkal próbálják lehúzni a gyanútlan nagyérdeműt. Pedig ma már ellenőrzött forrásból is működik a dolog, valóban vehetünk használt autót az otthonunk kényelméből, érdemi kockázatok nélkül.

Mi a biztosíték?

Ha ma Magyarországon online használtautó-vásárlást tervezünk, előbb-utóbb a CarNext.com-nál fogunk kikötni. Itt eleve csak fiatal, legfeljebb ötéves használt autókat találunk, első tulajdonostól, ugyanis az esetek többségében a LeasePlan flottakezelő az egyetlen és első tulaj. Ezért aztán a teljes szerviztörténet birtokában választhatunk. Az autók úgy kerülnek be a kínálatba, hogy előtte – független ellenőr által végzett – teljes körű átvizsgáláson esnek át, esetleges hibáikat – legyenek azok esztétikai vagy műszaki jellegűek – szakszerűen javítják.

Amikor a hirdetett autók közt böngészünk, nem találkozunk kitakart rendszámokkal, és megspórolhatjuk a lekérdezésre fordított időt is. Szinte mindegyik hirdetésben szerepelnek ugyanis a karbantartási előzmények: dátummal, kilométeróra-állással együtt követhetjük, hogy mikor, hol és mit cseréltek a kiszemelt járművön. Aki a 360 fokos, profi stúdióban készült képek megtekintése után is szeretne saját szemével meggyőződni a megkímélt állapotról, természetesen időpont-egyeztetés után megnézheti és kipróbálhatja a kiválasztott kocsit.

Mielőtt átvesszük az autót, az még átesik egy átadás előtti műszaki átvizsgáláson, alapos takarításon. Emellett 12 hónapos szavatosság is véd minket, ha valami hibát tapasztalunk, azt a saját magunk által kiválasztott márkaszervizben orvosoltathatjuk. Ha pedig tizennégy napon belül úgy érezzük, mégsem felel meg az igényeinknek a kiválasztott autó, elállhatunk a vásárlástól, feltéve, hogy nem mentünk többet ötszáz kilométernél, és nem tettünk kárt a járműben.

Hogyan működik ez az egész?

A folyamat egyszerű. A CarNext.com weboldalán folyamatosan frissülő használtautó-kínálatot böngészhetünk. Ha megvan a kiszemelt, gyorsan ellenőrizhetjük szervizmúltját, és ha elégedettek vagyunk, rá is bökhetünk a Vásárlás gombra. A személyes adatok megadását, valamint a központban való átvétel és a házhoz szállítás közötti választást követően kapunk egy e-mailt a fizetéshez szükséges tudnivalókkal.

Akár a kiszállítást, akár az átvételt választjuk, mindenképpen banki átutalással fizethetünk. Ezt előre kell megtennünk, csak a teljes vételár kiegyenlítése után kaphatjuk kezünkbe a slusszkulcsot. Félni viszont nem kell, hiszen valóban létező, átláthatóan működő cégtől vásárolunk, a két fél szerződést is köt egymással. Ha nem áll rendelkezésünkre egyben az autó vételára, a CarNext.com finanszírozási partnerén keresztül részletfizetést is választhatunk.

Bár a sokszor amúgy is kínos alkudozásról le kell mondanunk, mivel a CarNext.com fix árakkal dolgozik, az online vásárlás során extra költségek nem merülnek fel. Az okmányirodai ügyintézést, sorban állást is átvállalják. A vevőnek csupán annyi teendője van a kiszállítás előtt, kifizesse a teljes vételárat, a neki tetsző biztosítónál megkösse a kötelezőt, és aláírja az adásvételi szerződést. A házhoz szállítás online vásárlás esetén ingyenes.

Jó ez nekem?

Abszolút. Kisebb-nagyobb értékű termékeket szinte mindenki rendelt már online, legyen szó tévéről, bútorról, vagy egy egyszerű pizzavacsoráról. Akkora összegnél viszont, mint egy autó ára, joggal vagyunk óvatosabbak. Ha viszont ellenőrzött forrásból vásárolunk, az üzlet lényegében teljesen kockázatmentes. Ugyanezt nem feltétlenül mondhatjuk el akkor sem, ha személyesen járunk végig tíz-tizenöt kereskedést.

Leaseplan 20201009 CarNext csoportkepek-1

Itt ugyanis nem nekünk kell átnézni az autót, vagy gondoskodni szakemberről, átvizsgálásról. Nem megy el egy csomó időnk utazgatással, próbakörökkel és alkudozással. Független szakértő által átvizsgált, ismert előéletű autót kapunk, garanciával. Ha mégsem tetszik, még mindig elállhatunk a vásárlástól, és ehhez nem kell hosszas huzavonát vállalnunk.

A cikk a CarNext megbízásából készült.