Ezért vezeti az eladási listákat a Suzuki

2021.05.25. 12:29

A Datahouse 2021 első negyedéves staisztikái szerint 4744 eladott darabszámmal a márkák rangsorát a Suzuki vezeti. Ezen belül a B-SUV szegmens első helyezettje a Suzuki Vitara, az alsó-közép kategóriáé pedig a Suzuki SX4 S-Cross. Az Esztergomban készülő SX4 S-Crossnak és a Vitarának sok közös vonása van, mégis más karakterek. Megmutatjuk, miért - használd a csúszkát bátran!

30 éve a második generációs Swifttel indult meg a Suzukik gyártása Esztergomban, ahol mára nem a japánok kisautóit gyártják, hanem a legdivatosabb és legnépszerűbb autóit. Ez remekül látszik abból is, hogy a Vitara és az SX4 S-Cross is évről évre a magyar eladási listák élén szerepel. A siker titka roppant egyszerű, hiszen mindkettő megbízható, modern technikájú, kellemes autó. A látszólag hasonló, szabadidő-autós modellek közül az SX4 S-Cross az ötajtós, igazi kompakt crossover, a Vitara pedig hagyományosan a terepjárós megjelenésű családi autó. Sok közös van a két autóban, mégis önálló karakterek.
Az SX4 S-Crosst könnyű felismerni az elegáns krómozott hűtőrácsáról és a LED-es fényszórók hajlított nappali menetfényéről, valamint a jellegzetes ablakvonaláról. A Suzuki Vitarán pedig olyan tradícionális részletek vannak, mint a gépháztető kopoltyúja, mely az 1988-as Vitarát idézi. Ráadásul olyan kéttónusú fényezéssel is egyedibbé tehető, mint ez a márványkék metál a fekete tetővel.
Míg a Suzuki Vitara alulról karcolja a 4,2 métert, addig az SX4 S-Cross hossza pontosan 4,3 méteres, a tengelytávja pedig 10 centivel hosszabb - 2,6 méter - a Vitaráénál. A futómű minden esetben elöl MacPherson, hátul pedig csatolt lengőkaros; ez igaz az elsőkerék-hajtású és az összkerekes változatokra is. Ahogyan az is, hogy már nem csak kézi, hanem hatsebességes, hagyományos automataváltóval is elérhető mindkét modell.
Osztoznak a hajtásláncon, melynek legfőbb eleme mindkét esetben a K14D kódú 1,4 literes, négyhengeres, turbós Boosterjet benzinmotor. Kipufogógáz-visszavezetése hűtött és a megemelt sűrítési arány (10,9:1) is a takarékosságot szolgája. Nem csak az SX4 S-Crossban és a Vitarában, de a Swift Sportban szintén ez a motor van, mely jól mutatja, hogy a dinamizmusa bőven elég a nagyobb modellekhez is. A teljesítmény 129 lóerő, nyomatéka pedig 235 Nm, ezzel mindkét autó 9,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre és 190 a végsebességük.
A motorhoz 48 voltos mild hibrid rendszer csatlakozik, melynek 8 Ah-s lítiumion-akkumulátora a jobb első ülés alatt lapul, az az integrált indító-generátor (ISG) pedig a motortérben. Utóbbi teljesítménye 10 kW (13,6 lóerő) és 53 Nm nyomatéka van, amivel tehermentesíti a benzinmotort és áthidalja a turbófeltöltő felpörgését, alacsony fordulaton is fenntartja a nyomatékot. Ezek mellett csökkenti a fogyasztást, valamint finomítja az alapjárati motorleállítást.
Elsőkerék-hajtáson túl a Suzuki SX4 S-Cross és természetesen a Vitara is elérhető az AllGrip összkerékhajtással, ami már csak azért is különlegessé teszi őket, mert a négy hajtott kerék egyre kevésbé jellemző lehetőség a kategóriában. Az AllGrip támogatja az alacsony fogyasztást, így alapesetben csak az első kerekeket hajtja és megcsúszáskor küld hátra nyomatékot.
Az AllGrip Select elektronikusan vezérelt összkerékhajtással és többtárcsás kuplungokkal dolgozik, mely Sport módban több nyomatékot juttat a hátsó kerekekhez, így valóban stabilabb és élvezetesen vezethető lesz tőle az autó. Terepre pedig ott a Lock állás, mely 50:50 százalékban osztja a hajtást a két tengely között. Ezzel és a Vitara 18,5 centiméteres hasmagasságával már járatlan úton könnyen boldogul.
A Vitaráénál 10 centiméterrel hosszabb tengelytávja miatt az SX4 S-Cross utastere tágasabb, a csomagtartója pedig 55 literrel nagyobb, a Vitaráé 375 literes. Az ülések ledöntése után viszont mindkét autóba nagyjából 1,2 köbméter cuccot is be lehet pakolni, így nem csak a hétköznapi bevásárlás, de a hétvégi kiránduláshoz szükséges biciklik is beférnek az autóba.
Automata vészfékező rendszer, adaptív tempomat és sávtartó asszisztens is elérhető mindkét autóba, valamint a fedélzeti rendszer is képes a telefontükrözésre, így az Apple CarPlay és az AndroidAuto is kezelhető a központi érintőképernyőről. A Suzuki SX4 S-Cross és a Vitara is modern technikájú autó, melyben a bizalmat nem csak az általános 3 év, de a motorra, turbóra, váltóra és a hibrid rendszer elemeire vonatkozó +7 év (vagy 200 ezer kilométer) garancia is fokozza. A döntés pedig már csak ízlés kérdése, öröm biztosan lesz mindkettőben.

A cikket a Suzuki támogatta.