Itt a véged, szegény PT!

2009.01.19. 14:20
90 hozzászólás


Az általános amerikai döglődés következő áldozata, mondhatnánk.

Azonban ez túl érzelemmentes lenne, hiszen azért szegről végről névrokonok vagyunk a PT Cruiserrel. Az évezred egyik legeredetibb retróautója volt 2000-től, Amerikában nagyon rá is haraptak. De elég hamar megunták szegényt. Pedig komoly baja nem volt, nálunk pedig még Mercedes dízelmotorral is árulták. Persze a PT Cruiser nem volt a világ legjobb autója, de rossz sem volt, a belseje meg elég tágas volt. Igaz, kicsit műanyag hatású volt az egész, de melyik amerikai autó nem az? Ellenben volt benne pár ötlet, a formákon kívül is: például a kempingasztal-szerű kalaptartó.

Ezután vég nélküli faceliftelésbe kezdett a Chrysler, de a legfrissebb változatokon jól látszott, hogy az eredeti PT Cruiser csak elcseszni lehet. Hát el is cseszték egy kicsit, ha nem nagyon. Ki-ki döntse el maga:

Arról is volt szó, hogy lesz belőle haszongépjármű, Panel Cruiser néven, végül csak egy kabrióra futotta, ósdi borulókerettel, hogy olcsón lehessen gyártani. Aztán kapott egy turbómotort 230 lóerővel. Később felröppentek olyan hírek, hogy erősen futurisztikus lesz az utódja, már fejlesztik.

Persze ezek még a gazdasági válság előtt történtek. 2007-ben a kabriót abbahagyták és bejelentették, hogy a 2009-es modellből lévő készletek elfogyásával vége a dalnak.

Közben már zajlottak a tárgyalások a Chrysler jövőjéről, például a Renault-Nissan csoporttal. Azonban a Chryslernek pénzre is szüksége volt, ezért külön tárgyalásokat kezdett két kínai autógyártóval is (Chery és Guangzhou) arról, hogy a komplett PT Cruiser gyártósort és a márkanevet eladják nekik. Még mielőtt valaki azt hinné, drága volt a PT Cruiser gyártása, tisztázzuk: Mexikóban volt a gyár. 100 millió dollárt akartak kapni érte, a névvel együtt. Időközben a Renault-Nissan is rájött, hogy nem kell neki a Chrysler, van elég bajuk.

Szóval mit is jelent akkor a hír? Egyrészt azt, hogy elkelt a gyártósor. Ha azonban a Chrysler a legmarkánsabb modelljeitől (300C, PT Cruiser, Crossfire) szabadul meg, akkor mit akar gyártani? Mármint a válsághíreken kívül.