A nem létező autó

2009.03.12. 21:11
191 hozzászólás


Döbbenet 1.
TéZé még be sem ért a szerkesztőségbe, mikor este felhívott: az új Focus RS zseniális autó. Másnap kivirult arccal ért be, amit nem értettem, hiszen van neki rendes, hátsókerekes gépjárműve, mégis lelkesedik egy olyan sportautóért, aminek hajtott kerekei egyben kormányoznak is? Valami okosság lesz itt a háttérben, gondoltam, hiszen maga a sperrdifi (nem az elektronikusan imitált, hanem a tisztességes mechanikus) ugyan jelentősen javítja az élményfaktort, csodákra azonban nem képes.
Aztán kiderült, hogy feltalálták a spanyolviaszt, a függőcsapos tengelycsonk-állvány a hangzatos RevoKnuckle elnevezést kapta, állítólag ez a pótmegoldás (hiszen kettős keresztlengőkar esetén a probléma tárgytalanná válna) maga a G pont, az élmény kulcsa.

Zolit szavahihető embernek ismerem, ezért is ütött szöget a fejembe a dolog. Aztán ma elolvastam a Driver's Republic idevágó összehasonlító tesztjét, ahol a Focus RS-t, a Mégane R26-ot és az esztétikumot nélkülöző WRX STi-t eresztették egymásnak. Harrisék egyértelműen az élményt keresték, végeredményben a Focus RS jött ki győztesként a buliból. (Nem én lennék, ha nem jegyezném meg, hogy: 1. a két másik autó már nem friss, 2. minden szentnek maga felé hajlik a keze)

De valami furcsa volt és nem értettem:
már a teszt elején megjegyzik, hogy azokon az utakon egy hátsókerék-hajtású autó érezné magát igazán otthon de akkor miért nem vittek ki oda egy olyat is?

Döbbenet 2: mert nincs, illetve csak félig-meddig
Egyszerűen, ebben a kategóriában/ársávban nincs kihegyezett, hátsókerekes élményautó. A 130i-135i ugyan nálunk szinte ugyanannyiba kerül, mint egy WRX STi, de a világ szerencsésebb részén (mint pl. Nagy-Britannia) a Subarut 7 126 406 forintért (21 788 font) már haza lehet vinni. A 135i kupé 29 610 fontba (9 684 715 forint) kerül, ami már elég különbség ahhoz, hogy ne egy súlycsoportban induljanak. A Toyota-Subaru 2010-re ígéri könnyű kis hátsókerék-hajtású élményautóját, addig pedig be kell érni azzal, ami van.
Hogy miért? Mert nem lehet megcsinálni. Drága lenne (új platform kifejlesztése egy egész modellcsalád részére stb.)  nem kifizetődő, kimutatható mértékben eladhatatlan. Sajnos, TZ-nek ebben igaza van.
Jelenleg rengeteg fronthajtású élményautó létezik, sőt, a megfizethető kategória javarészt ilyenekből áll, de szerintem a kevesebb sok esetben több. Életem egyik nagy pofára esése kellett ahhoz, hogy ezt meg is tapasztaljam. Még előző munkahelyemen történt, hogy akkori kollégám nagy örömmel harangozta be, hogy kapunk egy 225 lóerős Leon Cupra R-t. Persze a Pozsony környéki dombokon akartam egy jót autózni.
Nem lehetett.
A kerekek a legkisebb gázadásra is kipörögtek, a bekapcsolt ESP kanyarban verte agyon az élményt és hiába tartotta nagyon jól az ívet, a kormánnyal való állandó harc elvette a kedvemet mindentől. Azon vettem észre magam, hogy elvonja a figyelmem, pedig ilyenkor jó, ha magára a vezetésre koncentrál az ember, az autó mozgására, a megfelelő fordulatszámra, a fékre. A kezelőszerveket ösztönösen kezeli, nem néz rájuk, minden kézre áll és teszi a dolgát. Az autóra figyel. Már csak azért is éreztem úgy, hogy erőszakosan a pofámba nyomul az egész kormányrúd, légzsákostul, felnistül. Túl sok ez oda, túl sok.

Kitűnik, szkeptikus vagyok. Persze a Cupra R már a múlté, azóta sokat fejlődött az autóipar, lehet, már teljesen eltűnt maga a jelenség is, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy 180-200 lóerőnél többet az első kerekekre küldeni egyszerűen nem jó. Nem lehet jó. Nem olyan. Pofámra sült az előítélet. Sportosnak titulált négykerekűekről van szó, melyek nem nélkülözik a praktikumot sem, erről ne feledkezzünk meg.
Lehet, hogy ideje lesz revidálni álláspontomat, a közeljövőben módom lesz rá.

De azért csak ideje lenne már annak a Toyota-Subarunak. Titokban remélem, hogy nem adják fel és valami csoda folytán megszületik a 21.század olcsó, hátsókerekes élményautója. Nem tudni, mi van a dobozban, de nyilatkozataikkal már megkezdték a karton sarkát. Hogy aztán egy merész mozdulattal feltépik-e vagy a válság a kezükre csap és hagyják a fenébe, azt nem tudhatja senki...

Egyelőre az utóbbira van nagyobb esély. Sajnos.