A Porsche motorhibája miatt Tesla Model 3-mal ment versenypályára - videóval

2018.03.06. 17:27
32 hozzászólás

Mi még nem próbáltuk, de az amerikai szaksajtó már elég alaposan megvizsgálta a Tesla legújabb modelljét, a gyártási és szállítási gondokkal is küszködő, de elképesztően népszerű Model 3-at. Volt menetpróba, alaposan megvizsgálták az összeszerelési minőségét, nagy tempójú balesetéről is beszámoltak, de versenypályás használatáról nem nagyon tudósított még senki - egészen mostanáig.

model 3.png

Matt Crowley hétfőn töltötte fel saját youtube-csatornájára az alábbi videót. Matt, aki egyáltalán nem profi autóversenyző, csupán egy hobbista, eredetileg Cayman GT4-esével készült a Laguna Seca versenypálya hétvégi nyílt napjára. Azonban a reggeli induláskor a Porsche egy váratlan “check engine” lámpát villantott, ezért Matt kénytelen volt másik autójával, egy 2017-as Tesla Model 3-mal menni a pályanapra. És ha már így alakult, levideózta az élményt, majd elég részletes leírás kíséretében feltöltötte a youtube-ra.

Az autó egy 2017-es Model 3 hátsókerék-hajtással, a nagyobbik, 310 mérföldes hatótávval és prémium extrákkal. 19 colos TSportline felnijeire Pirelli PZero Nero GT gumik szereltek, az autó utángyártott, keményebb ültetőrugókat (Unplugged Performance) kapott. Az autózások között Matt Monterey gyorstöltővel töltötte az akkumulátorokat, az időjárás pedig kellemes, de hűvös volt: 12,5 C fok, enyhe széllel.

Crowley a Tesla Motors Club Forumon részletesen is beszámolt élményeiről, tapasztalatairól. Az első menetben, 9 kör alatt egyáltalán nem tapasztalt akkumulátorokra visszavezethető teljesítménycsökkenést, vagy csökkentett üzemmódot, ugyanakkor a fékrendszer nem bírta a versenypályás kiképzést, 4 kör után elmelegedett. Elmondása szerint nem volt kellemes élmény bőven 160 km/óra fölötti tempóról lelassítani a 2-es kanyarba úgy, hogy elment a a fékhatás.

mQkK73.gif

A menetet 369 kilométeres kijelzett hatótávval kezdte, a 9 gyors kör alatt 151 kilométernyi hatótávot használt el. A legjobb ideje 1:57.50 lett, de nagyon hideg volt és a pálya foltokban nedves maradt az előző esti esők után - olyannyira, hogy a 3-as kanyarban kisebb vízátfolyás maradt a pályán. Csak viszonyításképpen: a profi autóversenyző Steve Millen egy korábbi generációs Porsche 911-essel (996) 1:54.22-re volt képes. Matt egyébként nagyon elégedett volt az autó viselkedésével és kezelhetőségével, különösen a híres dugóhúzó kanyarban tetszett neki a Tesla mozgása.

Nyilván egyik Teslának, így a Model 3-nak sem a versenypálya az elsődleges felhasználási területe, mégis érdekes megnézni, hogy egy elektromos autó hogyan teljesít ilyen körülmények és ennyire extrém igénybevétel mellett. Az biztos, gyakorlott pályázóknak, illetve az ilyen belső videókat szívesen nézegető mozizóknak egyvalami nagyon hiányzik: a motorhang.