Négy őrült debreceni fiatal Trabanttal autózza körbe a fél kontinenst

2018.05.07. 13:16
39 hozzászólás

Nyolc éve van saját Trabantom. Eleinte sokat tanultam, sokszor a saját káromon is, de előfordult, hogy még azon sem. Lassan, lépésről lépésre sajátítottam el a trabantozás apró praktikáit, az alkatrészek pontos miértjét, működését, mechanikáját, bütykölési módszereit.

Akkor még nem gondoltam, hogy egy ilyen kalandot csinálunk meg pár év múlva, márpedig most egészen úgy néz ki, hogy ez sikerülni fog. Elszántság van, kalandvágy még több, irány a horizont!

Az egész úgy indult, hogy egy régi jó barátommal összefutottam Debrecenben. Ő Helsinkiben él feleségével, és persze hamar invitált is minket magukhoz, Finnországba. Hosszasan beszélgettünk, felmerült az én trabis életem is, és persze jót nevettünk az ötleten, miszerint akkor mi majd Trabanttal egyszer csak odaállítunk a házuk elé. Mikor elbúcsúztunk, azon kaptam magam, hogy tervezem a túrát, hogy véletlenül komolyan gondoltam a poénkodásunkat. Kissé félve meséltem ötletemről Bellának, és őszinte döbbenetemre lazán rávágta, hogy indulhatunk.

Szóval így kezdődött az egész körülbelül három éve.

Azután elkezdtük tervezni az utat, hatalmas lelkesedéssel bújtuk az online térképeket, persze az akkori útvonal jócskán eltért a mostani, véglegestől; akkor még valóban csak Helsinki volt az úti cél. Izgatottan jártunk utána a külföldi környezetvédelmi előírásoknak, a látnivalóknak, és ezerszer elképzeltük közösen, ahogy megtesszük az első kilométereket, ahogy a naplementében, az ablakon lábakat kilógatva gondtalanul autózunk, és ahogy Tallinnál felgurulunk a Helsinkibe tartó kompra.

Ekkor ismerkedtünk meg Petiékkel. Barbi és Peti olyannyira hozzánk hasonló trabantos pár, hogy az első kávézásunkkor úgy éreztük, mintha évek óta jó barátok lennénk. Elmeséltük nekik a tervünket, hatalmas lelkesedéssel fogadták, és a Kalandor csapat hamar teljes lett, immár két autóval és négy fővel a fedélzeten.

Az útvonal folyamatosan csak nőtt, először Finnország déli részén kompoztunk volna át Svédországba, majd onnan délre indultunk volna. Aztán aludtunk rá egyet, és másnapra újra átrajzoltuk a térképet, ekkor egy jó nagy kerülővel. Aztán a következő héten „Egyszer élünk!” felkiáltással hirtelen beletettük a tervbe Norvégiát is. Utána nem sokkal – ha már úgyis ott vagyunk – menjünk el a sarkkörig.

Most úgy állunk, hogy a sarkkörön túl, Rovaniemitől körülbelül 500 kilométerre lesz a túra legészakibb pontja. Tizenkét országot érintünk majd.

A pár év alatt persze sok minden mást is átgondoltunk, mit fogunk enni, hol fogunk aludni, mi lesz ha lerobbanunk, vagy valahol nem engednek át, amik természetesen nem elvetendő kérdések, de mindenre van szépen átgondolt megoldásunk.

És persze az anyagi kérdés. Miből valósítjuk meg ezt a túrát? Hamar jött egy evidens válasz: szponzorációkból.

Kezdetektől fogva az volt az ötlet, hogy ebből egy jó show-t, egy kalandfilmet, sőt, valódi, hamisítatlan Trabant road movie-t lehet csinálni! Kész is volt a recept, ott a nem mindennapi túra Trabival, Skandinávia, lélegzetelállító tájak, felmatricázzuk az autókat, nyomjuk neki; kamera van, mindent felveszünk, bemutatjuk Észak-Európát. Peti nagyon jól vág; adott Magyarország legnépszerűbb Trabantos Facebook-oldala és egy induló Youtube-csatorna mellé, valamint rengeteg ismerős, akiknek ezúton is köszönjük, hogy segítettek! :)

A TÉ-MEN Kft.-től gyári minőségű kipufogórendszereket kapunk, a Continental professzionális, echte német abroncsokkal látja el autóinkat. A Trabant-Wartburg Klub pedig a hazai márkatársakkal közösen szakmai és baráti támogatásával nyújt nekünk biztonságos hátteret.

Sok online magazinnal kapcsolatban állunk, de a hivatalos magazin a Totalcar lesz; itt jelennek majd meg a cikkek, újdonságok, képek, videók, minden, amit a túrán átélünk majd.

Sőt, még az is lehet, hogy egy televíziós csatorna is együttműködik velünk.

A Debrecen belvárosában üzemelő népszerű romkocsmából, a Roncs bárból indulunk majd július 28-án délután, egy hatalmas buli közepette. Lesz az indulós bulin sör-bor-keverék(benzin), lehet szurkolni, benne lenni az élőben, meg amit majd akartok; na és persze sok-sok meglepetéssel készülünk ezen felül is, szóval érdemes lesz július végén Debrecenbe látogatni!

Mindemellett keressük továbbra is azokat a cégeket, magánembereket, akik szeretnének részesei lenni ennek a hihetetlen kalandnak! Még van hely az autókon, van hely a weboldalunkon bannerek formájában, és számos más lehetőség is rendelkezésre áll.

Sőt, a csapat úgy döntött, hogy a túra során fel nem használt anyagi támogatásokat a túra végén felajánlja egy debreceni alapítvány részére. Így tehát akik minket, a túrát, a Trabant road movie-t támogatják, jótékonykodnak is ezzel, hiszen a felajánlások egy része hátrányos helyzetű gyermekeké lesz.

További információért keressétek fel weboldalunkat, a trabantszerelem.hu-t