Szuper videón egy magyar kamionos konvoj útja Szibéria mélyére

2018.09.25. 23:17
11 hozzászólás

Parádés riportfilmet túrt ki a YouTube mélyéről a Vezess.hu. A téma a kamionos élet romantikája, a helyszín sok-sok hungarocamionos fülke, amint zötyög keletre korrupt rendőröket, időgyilkos határátkelőket hátrahagyva pocsék utakon. Van negyven perced, hogy végigülj egy fuvart Budapestről Szibéria mélyére, Nyizsnyevartovszkig?  

brbwe.png

A YouTube-ra valószínű egy házi VHS-ről visszamentve került videó valamikor a kilencvenes évek elején készült. A hc-anno.hu leírása szerint a konvoj tizenkét hungarocamionos és öt Kádár Transos kamionból (a HC-nél Ivecók, a Kádárnál Mercedesek és M.A.N.-ek) állt, a szállítmány meg konténerházakból. Az útvonal konkrétan Budapest - Moszkva - Ufa - Nyizsnyevartovszk volt. Ha még nem vagy meggyőzve róla, hogy ez mennyire jó lesz, kedvcsinálónak két tételmondat a filmből: Moszkváig nem fogunk eltévedni, ismerem az utat térkép nélkül is. ...hogy Szibériában mi lesz, az még a jövő zenéje.

A 2006 óta már nevében se létező Hungarocamion emlékoldalán amúgy egész szép gyűjtés van a cég régi reklámfilmjeiből, filmjeiből. Egy másik hasonlóan időigényes, szintén érdekes darab a Budapest-Teherán tervszerűen, ami egy konvojt követ a hetvenes évek közepén a forradalom előtti Iránba, amikor még jól váltották arrafelé a dollárt. Sokkal deduktívabb és idegesítően szaknyelvi benne a narráció, de ha ezeket bírod, nagy élmény az is. Íme: