Csúcs-Mercedes oldtimer - 46 km-rel. Igen, annyival

Mercedes-Benz 560 SEL 1986-ból, újonnan

2019.09.27. 14:37
30 hozzászólás

Sipi uram az Autósimogatóban írt a minap egy Passatról, amely már öreg, 28 éves ugyan, de csak 215 kilométer van benne. Nem tudom, hogy emiatt, vagy mert általában a kelleténél több autóbuzit ismerek, s ebben a körben néha egész hihetetlen dolgok történnek, de Halász Feri (Vespa 400, a Parkoló Parádéról, ismeritek) küldött nekem valamit, ami azt hiszem, mindennél döbbenetesebb. 

A dolog szépségén ront, hogy az autó nem magyarországi, hanem sokkal távolabb van, viszont 33 éves, tehát rendesen veteránkorú, negyed annyit futott és meg is lehet venni, mert árulják. Csak legyen valakinél ott az isten pénze.

Szóban forgó gépjármű a Mercedes-Benz akkori csúcsmodellje, a 126-os szériájú S osztály legjobban motorizált, legjobban felszerelt, ráadásul hosszított tengelytávú kivitele, kívül metálszürke, belül bordó. És minden benne van, "fullbőrlégsibeda, shell", ahogy a három agysejtű nepperek írták anno, amikor ilyen autókat még lehetett kapni murvás placcokon. Igen, egy 560 SEL, 5,5 literes, 299 lóerős motorral, légzsákokkal, állófűtéssel, bőrös belsővel, klímával, tolótetővel, mindennel, ami kell.

Ennek a tetőkárpitja is a helyén van, mert úgy tűnik, a napra se vitték még ki az életben, sőt, annyira új, hogy az összes leszállításkor rátett, figyelmeztető fityegő is rajta van, ezeket tehát le kellene szedni először, mert így vezethetetlen.

Ennek ellenére az írás szerint mindene rendeltetésszerűen működik, bár sajnos forgalomba sosem állították, ami a mai EU-s szabályozás szerint meglehetős kellemetlenségeket okozhat annak, aki megpróbálja legalizálni, bár - minek kéne ilyet? Ki az, aki egy ilyen borostyánba fagyott Mercedesszel túrázni indul, át Európán? Nincs az a hülye. Jó lesz ez sima kiállítási tárgynak is valahol.

Alul természetesen enni lehetne róla, már ha az ember szereti a 33 éves konzerválóvakszot a szenyáján. És ezt is lehet nézegetni, alkatrészenként, mert ilyen döbbenetet nem kotyvasztott Merci-buzi szeme elég a Jehova.

Az eladó nem tudja, mit ér, de egy ilyennek nincs is reális ára. Amikor a mobile.de-hez fordult segítségért (ahol hirdeti), ők se tudtak semmit mondani, jött a szokásos, "Keine realistische Preisbewertung möglich-duma. Ezért - csak hogy valami ott szerepeljen - az autó akkori új értékét átszámította mai ropogós eurókra, kijött neki, hogy nagyjából 150 ezer.

Ez azonban csak irányár, kulturált megkeresésre az eladó nyitott a tárgyalásra, mert az autó lehet, hogy többet, lehet, hogy kevesebbet ér. Csak egy a baj - én még megnézni sem tudom, nem mintha meg tudnám venni, de egy vágyakozó nyálcseppet szívesen otthagynék, tisztességen valahol kicsit távolabb, a garázs előtt pár méterrel.

Mert Madeira szigetén van.