Félve megveszed, aztán érzelmi alapon megtartod

Válogatás a legfrissebb Népítéletekből

2021.05.16. 16:02
5 hozzászólás

Amilyen a francia. Elsőnek jó, de mást is kipróbálnál - Peugeot 208

A kép illusztráció
A kép illusztráció

20-as éveim elején jártam, egyetem után munkába járáshoz kerestem autót. Nekem az volt az alapelvem, hogy élethelyzetnek megfelelő autót kell választani. Akkor egyedül voltam, vidékre jártam dolgozni autópályán, városba nagyon ritkán akartam használni, így egy kis diesel autó mellett döntöttem. Tisztában vagyok az "idősebb" és a "modern" autók adta előnyökkel és hátrányokkal, de én a modern autók híve vagyok, így évjáratba max. 5 évet határoztam meg. Végül egy szerelő ismerősöm a Peugeot 208-ast javasolta, így e mellett döntöttem. Az internetet böngészve fájó szívvel konstatáltam, hogy javarészt 1.4-es HDI-ből van a legtöbb, ami meg van 1.6, az jóval drágább volt, így a kisebb lőerős (68) változat lett. A nagyobb lóerőnek jobban örültem volna, de első autónak ez is tökéletes, akkor azt gondoltam: majd a következő (így is lett :D).

Ilyen volt a 2015-ös ráncfelvarrás

Ha használt autót vennél!

Olvasd el a kiválasztott típusról írt ítéleteket és vásárlás előtt használd a Totálkár kártörténeti lekérdezőt, hogy minél kevesebb meglepetés érjen!

Lomha, de legalább sokat eszik - Chevrolet Cruze

A kép illusztráció
A kép illusztráció

2011-es autó, amit 2019 tavaszán vettem. Osztrák import. Ennek ellenére csak kisebb, felületi rozsdásodás volt megfigyelhető az alvázon illetve a hővédő lemezek csavarjai voltak lerohadva, de semmi komoly. A kasztni hibátlan. Elvileg ~1000000 km volt benne, elvileg...

Alig egy évnyi használatot követően már elgondolkodtam, hogy lecserélem. Ugyanis az én vezetési stílusomhoz nagyon nem passzol ez a kombó: 1375 kg/120 Le/154 Nm. Rálépek a gázra, és semmi. Gondolkodik, hogy most akkor mi legyen? Gyorsuljak esetleg? Oké, aki szeret nyugisan vezetni, annak tökéletes választás. De engem frusztrált. Az előző, 90 lovas G Astrám sokkal gyorsabban vette a lapot. Ja, az vagy 200 kilóval könnyebb is volt. Meg ugye az Euro 5 norma... Mindegy. Az átlagfogyaszás: 9 liter. (Oké, én kb. 80 %-ot városban használtam.) A beltér igényes, az ülés kényelmes. Ennyi a pozitívum nagyjából.

Miután kb. 10 ezer kilométert beletettem, hengerfejes lett. Hogy mitől, nem tudom. Nem tapostam hidegen soha, 2000-2700 között tartottam a fordulatszámot, a zúzással (ha ha) vártam mindig 30 kilométert. Az autószerelő szerint viszonylag gyakori ezeknél, hogy a hengerfejtömítés megadja magát. Persze először még reménykedtem, hogy csak a hőcserélő hibája okozza az olaj jelenlétét a kiegyenlítőben. Mert alánézve, a hőcserélőtől is szivárgott az olaj. Azt is cserélni kellett ugyan, de hengerfejes is volt... 

Papp Tibi és a Curze

A család kedvence - Nissan Note

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Fullextrás dízel Nissan Note-ot vettünk 2008-ban és azóta is ez az autóm. Soha nem volt meg még ilyen hosszú ideig autóm, talán ez is bizonyítja, mennyire meg vagyunk vele elégedve! Nagyon szeretem, szuper jó autó, mozgatható a hátsó ülés, így igen praktikusan lehet vele szállítani, ha épp bevásároltunk az IKEA-ba vagy máshol. Kétrészes a csomagtartó, ami nagyon praktikus, jól lehet benne pakolni és minden elfér alul - felül és normális pótkereke van.

Bandi találkozása a Nissan kis egyterűjével

Félve megveszed, érzelmi alapon megtartod... - BMW 528i

72415

..aztán végül nagyon nehezen válsz meg tőle.

Egyáltalán nem volt radaron az 528i, de még csak BMW sem. Vásárlás körút előtti este találtuk a hirdetést, gondoltam egy próbát megér. Januárban le volt fagyva minden a kereskedésben, viszont elsőre indult, szépen járt, körbenézve szinte hibátlan, igazolt előélettel, 265.000km-rel. Ez már egyfajta bizalmat ébresztett, legalább az előző tulajdonosok irányába. Próbakör után el is dőlt a sorsa, megvettem. Nem számolgattam, nem csináltam költségkalkulációt, valószínűségszámítást az esetlegesen felmerülő hibákra. Ilyen kategóriájú autónál szimplán benned van egy kis félsz, hogy ez drága mulatság lesz.

Karotta és az M5

Második autónak... - Mitsubishi i-MiEV

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Kilenc éves korában vettem meg. Fél éve használom. Ez pont téli időszakra esett. Ülésfűtés nélkül hűvös lenne. Elegendő hely/csomagtér van 2-3 fő számára. Furcsa, hogy nincs tempomat. Hiányzik.

Igen dinamikus, stabil. Elég keskenyek a gumik, érzésem szerint a féktáv jóval hosszabb mint a hagyományos autóknál.

Téli gumival, folyamatos maximális fűtéssel, helyben várakozásokkal a hatótáv 70km-ig ment le. Tavasszal új, nyári gumikon a hatótáv 130 km fölötti.

Ugyanaz Peugeot-ban

Korábbi merítések a Totalcaron

Jaguar - mert megérdemlem...
Legyen minimum 6 hengeres, csakis benzines, hátsókerék hajtású, és minimum 5 m hosszú. Nem árt egy kis bőr és valódi fa a beltérben.
Heti merítés
Volvo S80 V8, Peugeot 206, Giulietta, Megane és egy Dacia Spring is található az eheti válogatásunkban.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.