Egyszerre ijesztő és mókás, ahogy ezek a tetten ért katalizátortolvajok rájönnek a lebukásra

2021.05.30. 09:44
0 hozzászólás

Most, hogy egekben van a katalizátorokban használt nemesfémek ára, világszerte lendületre kapott a katalizátorlopás. A Police.hu-n is egymást érik a hazai lopásokról szóló hírek, de az USA-ban is egyre több ilyen bejelentés van, a mohóbb/kreténebb tolvajok pedig akár világosban, egy sűrűn lakott kertváros utcájában is nekiállnak kiszedni, ahogy ennél a kaliforniai példánál látható (0:21-től nagyjából teljes hosszában a felvétel).

A Sacramentóban videózott katalizátorlopási kísérlet odáig nagyon tipikusnak tűnik, hogy egy Prius az áldozat. Egyrészt Amerika leginkább sznob, egyben leginkább környezettudatos államáról van szó, ahol egy időben azzal mutattak nagyon más képet magukról az államlakók, mint amit a honfitársaikról ismer a világ, hogy a hibridautók megjelenése után boldog-boldogtalan ilyet vett. Másrészt a kettes Priusokat hírhedten kedvelik a katalizátortolvajok. Szóval ezért lehet, hogy a felvételen négy Priust is látni azzal együtt, aminek nekiestek a tetten ért tolvajok.

vjh

Az eset hajnal öt órakor történt, és a zajos tolvajok pechére felkeltették többek közt a felvételt készítő srácot, valamint egy szomszédot, akinek a nagyanyjáé volt az a megemelt Toyota. A kétfős társaság egy ideig nem is vette észre, hogy videózzák őket, aztán jött az esetlen kapkodás, amibe egy visszafogott támadási kísérlet is belefért a lángvágóval (talán inkább forrasztólámpával). Alighanem utóbbit fogják majd drágábban mérni a bíróságon, ha meglesznek a tolvajok, akiket ugyan ettől a Priustól sikerült elkergetni, de mint később kiderült, amikor a felvétel indult, már túl voltak a környéken legalább egy autón.