Egyre nagyobb károkat okozott a sok jégeső, behálózták az egész autókereskedést

2021.06.04. 16:32
0 hozzászólás

Kézenfekvő, mégis ritkán alkalmazott módszerhez nyúlt az egyre gyakoribb és egyre pusztítóbb jégesők ellen egy coloradói autókereskedés, miután a sok jégkár miatt öt év alatt több mint ötszörösére nőtt a telep biztosítási díja: az egészet befedték fémhálóval.

A behálózott kereskedés történetéhez fontos mellékszál, hogy Colorado államot az elmúlt években a szokottnál jobban veri a jég. Az állam történetének tizenkét legnagyobb anyagi kárt okozó jégesőjéből kilenc 2008 óta történt, és a klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett legalább ekkora gond az itteni autókereskedőknek, hogy az autóik egyre drágább elemekből készülnek (például ledes fényszórók), egyúttal egyre drágábban javíthatóak. Ez a két tényező volt, ami a Schomp Automotive Groupot belevitte egyik coloradói telepe behálózásába, és most a növényeiket védő gazdák módszerével tartják messze a jeget a készlettől. 

Mivel senki sem szeret félhomályban autót szemlézni, a telep ritkásan szőtt hálót húzott az autói fölé, méghozzá fémhálót, ami az igazán nagy jeget is megfogja, ellenben piszok drága: parkolóhelyenként úgy 1400-1700 dollárra (420 ezer-500 ezer forint) jött ki a befedés. Ez a telep méretét látva nem kis beruházásnak tűnik, de a Schompnál úgy nyilatkoztak, rövid idő alatt behozza majd az árát, mivel a korábbi jégkárok miatt a 2015-ös 28 ezer dollárról idénre 141 ezer dolláros havidíjra ment fel a biztosításuk. A helyzet állítólag annyira rossz az államban, valamint a Sziklás-hegység nagy részén, hogy sok biztosító már nem is biztosítja ilyen eseményre a helyi autókereskedéseket. Hasonlókról hallani Kanada Brit Columbia tartományából, ahol szintén hasonló hálózásba kezdtek az autókereskedők.