Veszélyes világjelenség lett az autópályán vihar elől felüljárók alá menekülő autósokból

2021.08.06. 11:12
21 hozzászólás

Nem sokkal azután, hogy az amerikai autós sajtóban végigrohantak a képei egy tragédiától mentes, mégis nagyon ijesztő jelenetnek egy Iowa állambeli autópályáról, a napokban Lengyelországban vett fel valaki egy nagyon hasonlót. Konkrétan azt, ahogy a felüljáró alatt a vihar elől menedéket kereső autósok megbénítják a teljes autópályát. 

Bár sem a lengyel eset, sem a lent látható amerikai nem végződött tragédiával, egy autópályán ez inkább csak a véletlen műve volt, nem törvényszerűség. Nehéz rosszabb ön- és közveszélyeztetést összehozni a pályán annál, minthogy eleve rossz látási körülmények mellett megálljon valaki a forgalmi sávon. Ennél az iowai esetnél ugyanaz a biztonságkereső ösztön dolgozott a sofőrökben, ami a lengyel videón, de nem kell ezt a biztonsági kamera távolságából nézni, hogy az ember megértse: lassan gurulni a vihar-vagy jégverte autópályán még mindig jobb esély a túlélésre, mint megállni rajta. 

32941849682950ad92cc8cdd99a1495b

A hülyék mindig kiemelt veszélyfaktorai voltak az autópályás közlekedésnek, ezt tudva pedig mindenkinek rossz hír, hogy a klímatudósok szerint a következő években egyre gyakoribbak lesznek felénk a nagy erejű viharok és a jégesők, felüljáróból pedig nem lesz kevesebb. Jégből már júliusban is volt elég, csak az autókban hárommilliárdos kárt zúztak Magyarországon, és láttuk azt is, mi van olyankor, amikor egy olasz autópálya forgalmát veri el váratlanul a jég

(HVG találata)