70 évesen áthajózta az óceánt, most gőzgépet épített egy Land Roverből

2021.08.26. 11:18
3 hozzászólás

Frank Rothwell izgága angol bácsi. 56 nap alatt segítség nélkül átvitorlázta átevezte az Atlanti-óceánt, ezzel 70 évesen ő lett a legidősebb ember, akinek sikerült. Ja, és a mutatvánnyal egymillió font jótékonysági adományt gyűjtött egy Alzheimer-kutató intézetnek. De nem nyugodott le, nem békült ki a kertészkedéssel, inkább fogott egy 1967-es Land Rover Series IIA-t, és kidobta belőle a 2,25 literes benzinmotort, hogy valami sokkal gyengébbet és szennyezőbbet építsen bele: gőzgépet. Ha van a villany-restomodoknak idő- és fogalombeli ellentéte, ez az.

Az ötletet mini gőzgépek adták, amiket egy vontatómotor show-n látott, így került a Land Roverbe egy 1910-es Foden gőzgép. Az építés nagyjából 400 órát és 24 ezer fontot - egy fapados Vauxhall Insignia árát - vett igénybe, az eredmény pedig a legbritebb dolog a királynőn és a kelet-európaiakon innen.

Ahol a személyautókban rádiót és klímát találunk, ott a Mildredre keresztelt gőz-Roverben kályhaajtó nyílik, itt kell bepakolni az üzemanyagot - fát, szenet, EU-tagságot - , amiből óránként 45 kilót fogyaszt, a cucc begyújtásáról pedig a legkönnyebben egy égő olajos ronggyal lehet gondoskodni. A gázt gőzt kézzel kell adagolni, pedálból egy van - a fék - , a szélvédő közepén pedig igazi gőzsípot működtető gombot húzgálhat a masiniszta.

Az autó az átépítés után természetesen minden létező gyakorlati szempontból rosszabb lett, de nehéz kárhoztatni érte: a beindításához külön technikus kell, a végsebesség 20 km/h körül alakul, plusz az új erőforrás helyigénye miatt az első diffizárat, sőt a komplett első hajtást is ki kellett dobni, így a hátsókerekessé degradált Land Rover a terepképességeit is elvesztette.

Az ember arcába csapó olajos füst valahol a bug és a feature között kavarog. Ettől függetlenül a kályhával és a kéménnyel stílusos unikornis lett Mildred, az építője meg végképp menő: nem a garázsnak építette az autót, nyaranta ezzel járja majd a környéket.

Ha megjött a kedved egy jó LR-hez, itt olvashatsz egy Nepperűzőt a típusról.

Via: retromotor.co.uk