Végre a gyerek is jöhet kocsival

2019.08.22. 14:05

Az augusztus 24-i Parkoló Parádén több szokatlan elem is lesz, hiszen rendes, benzinszagú autóverseny zajlik majd a terület egyik szegletében, és most először kifejezetten a kicsiknek is csinálunk egy parkolót, ahol letámasztatják a király LEGO-autóikat.

A mostani Mini-PP mondjuk annyiban különbözik az igazitól, hogy itt csak átalakított vagy teljesen egyedi kocsikkal lehet parkolni. Nehezítésnek nem nevezhető a dolog, mert ugye egyrészt a legózás legfontosabb eleme, hogy azt építhetsz, amit akarsz, másrészt nincs még legós NKH, meg szigorított vizsga. Tehát senki nem nézi, kilóg-e a kerék a sárvédő alól, nincs-e túlzottan porba téve a gép, van-e műbizonylat a sötétítéshez, TÜV-papír a nagy felnihez. Kizárt dolog, hogy kisírt szemű ovisok hüppögjenek a padkára rogyva, és a széttépett forgalmijuk maradékaival törölgessék a könnyeiket. Itt minden átalakítás engedélyezett, sőt!

Poszt írása közben teljesen elkapott a vágy, hogy építeni kellene valami szemléltető eszközt. Véletlenül pont volt mellettem egy doboz, tele random LEGO alkatrészekkel. Szerencsére volt pár kerék is a kupacban, így gyorsan összeállt egy íróasztalnyi Parkoló Parádé. A korábban összeépített autók, meg traktor mellé lett egy lapos sportkocsi, sofőrje egy felzaklatott hózentrógeres művezető. A nap közben felgyülemlett stresszt az utakon vezeti le- sajnos hajlamos a „road rage”-re, lóbálja is a szamuráj kardját, ha kell, ha nem.

Aztán készült egy V8-as ratrod, két négytorkú karburátorral, kompresszorral. A sofőr itt nem a hagyományos minifigura, hanem apró elemekből állt össze. Nyakában fekete sál lobog, de rövidre nyírt ősz haját nem borzolja a szél – semmi sem tartja úgy a frizurát, mint egy kis polimerizált sztirol és akrilnitril.

A mostani Parkoló Parádé különleges betétprogramjának, a szlalomversenynek a tiszteletére építettem egy könnyű, szuper rövid tengelytávú, ezért nagyon jól manőverezhető kis autót is. A pályát jelző bóják közt sokkal könnyebb átfűzni ezt, mint egy hosszú versenyautót, szóval, igazi célgép ez. Nem csak a pilóta veszi komolyan a versenyt, a gép is teljesen ráfeszül a dologra – a géptetőn villogó tépőfogak legalábbis erre engednek következtetni.

Egy komolyabb legós dobozból ezeknél ezerszer menőbb gépeket lehet építeni, pláne, ha valakinek jó a fantáziája. Márpedig egy akármilyen iskolásnak ezerszer szabadabban szárnyal a képzelete, mint nekem, éppen ezért el sem tudom képzelni, milyen őrült szekerekkel fognak nevezni a versenyre.

Mivel tudjuk, hogy a LEGO nem (csak) gyerekjáték, természetesen nem korhatáros a Mini-PP, és ráadásul két kategóriában is lehet nevezni, mert gondoltunk a haladó legózókra is. A múltkori posztban pontosan leírtuk a nevezési feltételeket, de azok kedvéért, akik nem szeretnek linkre kattintani, összefoglaljuk:

Háromszázezer forintnyi nyereményért legózhatsz!

Szabadfogású Mini-PP:

Azt építhetsz amit akarsz, az önfeledt legózás csúcsra járatása ez a kategória. Lehet szárnyas autó, tengeralattjáróval kevert iskolabusz, képzeletbeli holdautó, akármi. Ha megépítetted a kedvenc a saját szuperhősötök/szuperhősnőtök mindent vivő, fullextrás verdáját, vagy éppen egy 48 kerekű (mert mindenetek a tapadás), kompresszoros, V36 motoros versenyautót legóztatok össze, hozzátok el, hadd lássuk, milyen a fantáziátok!

Aztán persze az is ér, ha egy létező LEGO készletet pimpeltek rommá – csak az a fontos, hogy a saját anyja/tervezője se ismerjen rá. Bármit lehet tuningolni, hiszen hol van az előírva, hogy Luke Skywalker hósiklójából nem építhetsz dragstert, a nagy Technic Porschét nem építheted át apokaliptikus kamionná. A csajos Friends-sorozatban is van bőven lehetőség, Mia lakókocsijából lehet versenyautó-szállítót faragni, ami egy rózsaszín, hat kerekű Forma1-est cipel a hasában – reméljük sok lány lesz a nevezők közt.

Aki ebben a teljesen szabadon játszható kategóriában indul, az a Speed Champions-ből (ami szerintem az utóbbi évek legjobb sorozata) nyerhet egy készletet – összesen hat darab, modellszerűen kidolgozott kisautót lehet hazavinni.

Kötöttfogású Mini-PP:

A nagy és zsíros koncokért keményen meg kell dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy elvárás, hogy a modell futóműve és a motorja is úgy működjön, mint az igazi, és a világ összes LEGO-alkatrészéből álljon össze. Lehet persze ilyen is, ha csináltál egy élethű távolsági Ikarus-t, hozzad csak el.

De a lényeg nem a tökéletes és mindent leutánzó modell, hanem a kreativitás. Ha egy két bütyök széles, de első ránézésre felismerhető pótos Ifát hozol magaddal, annak ugyanúgy esélye lesz a fődíjra, mint egy pedálos autó méretű modellnek.

Felmerült a kérdés, hogy korábban megépített/bemutatott modellel is lehet-e nevezni? Persze, semmi akadálya, de fontos, hogy saját ötlet alapján épített modellt hozzatok. Ha valaki másnak az ötletét másoljátok le, mi nem biztos, hogy kiszúrjuk, de a lebukás esélye elég jó, mert bár mi nem ismerünk minden MOC-t (a LEGO őrülteknél a saját alkotásokat MOC-nak, My Own Creationnek hívják), a díjazottak és a legérdekesebb pályaművek meg fognak jelenni itt a TC-n, és az olvasók garantáltan kiszúrják a csibészséget.

A Kötöttfogású Mini-PP kategóriában a feladat komolyságához méltó díjakat osztunk ki. Összesen öt szettet ajánlott fel a LEGO: 42093 Chevrolet Corvette, 10252 Volkswagen Bogár, 10265 Ford Mustang, 42096 Porsche 911 RSR és 42083 Bugatti Chiron.

Mindkét kategóriában legkésőbb 24-én 14:00-ig várjuk a nevezéseket a LEGO standnál. A leadott modelleket letámasztjuk a LEGO-parkolóban, ahol mindenki megnézheti őket. A pályaműveket egy totalcaros zsűri fogja – szigorúan szubjektív szempontok szerint – elbírálni. Az eredményhirdetés 18:30-kor lesz a Mesterkurzus színpadán, itt át is nyújtjuk a nyereményeket (aki a Chironra pályázik, kocsival jöjjön, mert a doboza is nagy és majdnem hat kilót nyom a szett).

A legfontosabb tudnivalók:

Időpont: 2019. 08. 24, szombat 11-20 óra között.

Helyszín:  Budapest, Albertirsai út, Hungexpo, behajtás autóval az VI-os, gyalog a 3-as kapun.

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2019.08.24. 10:30-ig  990 Ft/fő , a helyszínen váltva  1500 Ft/fő . A rendezvényre 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-16 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.  

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón.

Programok:

  • Balesetmegelőzési előadás korábbi cikkünk főszereplőjévelPintér József főtörzszászlóssal. Tizennyolc évig érkezett elsőként közlekedési balesetekhez, közelről látta, ahogy elmúlik az élet, és azt is tudja, hogyan lehetett volna megelőzni a tragédiákat. Pintér József főtörzszászlós története rendhagyó, hiszen amikor gyerekei kamaszodtak, előadássorozatot indított, hogy a lehető legtöbb életet mentse meg a megelőzéssel. A megrázó, tanulságos és hiteles előadást ezúttal a Totalcar Mesterkurzus sorozat közönsége hallgathatja meg élőben, délután 4 órától, a Parkoló Parádén.
  • 1. Totalcar Parkoló Parádé Szlalom - a szlalom bajnokság 5. futamának a Parkoló Parádé ad helyet. Ha megfelelsz a nevezési feltételeknek, akár részt is vehetsz rajta!
  • Hogyan oltsuk el autónkat? - tűzoltási tanácsadás az Országos Tűzvédelmi  Szolgáltató  Kft. szakembereitől. Fővédnök: Nínó "Égahangyászbaszki" Karotta
  • Lesz parkoló az eladó autóknak is. Adatlapot innen tudsz letölteni, ha árulnál.
  • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

  • LEGO Technic - nem csak gyerekeknek! Mindenki kipróbálhatja a LEGO legújabb járműveit!
  • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
  • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval! Kívül-belül megnézhető, megmászható, beöltözhetsz tűzoltónak!
  • Kreatív játszóház zsonglőrrel. Fejlesztenéd az ügyességed? Próbáld ki a legkönnyebben elsajátítható zsonglőrtudományt a menő autók kavalkádjában.

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2019.08.24. 10:30-ig 990 Ft/fő, a helyszínen váltva 1500 Ft/fő. A rendezvényre 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-16 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be. 

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón.

Látogatói kapunyitás  11 órakor.
Belépés:   autóval az 6-os, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek. 

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a helyszínre érvényes szabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. Ezt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérheti.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére.

A  rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.