Mit tankolunk, miért tankoljuk?

29. Totalcar Parkoló Parádé - Mesterkurzus

2020.03.04. 13:41

Közel négymilliárd liter gázolaj és benzin fogyott 2019-ben a magyar kutakon, ami mintegy öt százaléknyi növekedés az előző évhez képest. A forgalom közel kétharmada a dízeleké, hiszen nemcsak mi, autótulajdonosok tankolunk nap mint nap, de a fuvarozók, a személyszállítással foglalkozók és a tömegközlekedési vállalatok is. 

Miközben a kutakon, a tévében és az óriásplakátokon számtalan reklámmal találkozunk. A prémium üzemanyagok csodás hatásairól szólnak, javulást ígérnek minden téren, valójában hitvitákat indítanak el az autós közösségben, miközben sokan nem tudjuk miért benzin a benzin, mitől gázolaj a gázolaj, hogyan fejlesztik őket, illetve miben térnek el egymástól az egyes típusaik. Mármint a jelentős feláron kívül. 

A Totalcar Mesterkurzus előadás-sorozatot azért indítottuk, hogy legyen egy közös fórum, ahol a valódi szakértelem közel lép a közönséghez, ahol felvetődnek a fontos kérdések és elhangzanak a közérthető válaszok. Aki velünk tanul aktuális tudáshoz jut, hogy tisztábban lásson, megalapozottan döntsön és tudatosan autózzon. Az idei első Totalcar Mesterkurzuson az üzemanyagokról lesz szó. Felkértük Dr. Zöldy Mátét, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedés- és Járműmérnöki Kara, Gépjárműtechnológia Tanszékének tudományos főmunkatársát, hogy mondjon el mindent, ami a ma autósa számára dízel- és benzinkérdésben fontos lehet. 

Szakértőnk a BME-n diplomázott, többféle motorfejlesztési programban aktívan vett részt, doktoriját a megújuló üzemanyagok témaköréből írta, majd évekig dolgozott a MOL-nál, ahol egyebek mellett üzemanyagfejlesztési kérdésekkel foglalkozott. Dr. Zöldy Máté neve nem ismeretlen azok számára, akik meghallgatták az Égéstér február 7-i adását, melyben szó esett az üzemanyagok minőségéről, az előállításukról, illetve az idei év legégetőbb kérdéseként arról, hogy mit hoz nekünk az E10 szabványnak megfelelő motorbenzinek elterjedése. 

Dr. Zöldy Máté előadása kivételes lehetőség, hogy megtudd, mikor teszel a legjobbat az autóddal, árthat-e az E10-es benzin, hogy miért megy tönkre a benzin a hosszú tároláskor, és persze, hogy valóban erősebb lesz-e bármilyen autó, ha a drágább benzinnel, illetve gázolajjal tankolják.

A Mesterkurzus a megszokott keretek közt, a Totalcar Parkoló Parádé programjaként zajlik ezúttal is. Március 8-án, vasárnap délután 4 órától, a budapesti Hungexpo Fogadóépületében várjuk az érdeklődőket. Az előadáson való részvétel feltétele az érdeklődés, a tudásvágy és persze egy érvényes jegy a Parkoló Parádéra. A Dr. Zöldy Máté közérthető előadását képes illusztrációk egészítik ki, és a körülbelül egy óra időtartamú közös tanulás végén átadja a szót a közönségnek, hogy mindenki feltehesse fontos gázolajos és benzinnel kapcsolatos kérdéseit. 

Az utóbbi hetekben nem csak az autósokat és a járműszakértőket kérdeztük meg arról, hogy milyen hatása lehet a korábbinál magasabb bioetanol-tartalmú benzinnek a régebbi járművekre, de a benzinmotorral szerelt kisgépekkel foglalkozó szakembereket is. Ezeket a gépeket, illetve a hajtómotorokat sokkal több ideig tárolják használaton kívül, így a bennük hagyott üzemanyag is több esetben indul bomlásnak, vagy okoz másfajta károkat. Ezekről a tapasztalatokról is hallhattok, hiszen az előadáson jelen lesz Reinhoffer Balázs (Fűrész Mánia), illetve Kóbor László és Gábor (Kóbor Kisgép szerviz) is. 

Ízelítőként hallgassátok meg a benzines Égésteret, illetve nézzétek meg a Data will talk to you legújabb animációját arról, hogy hogyan változott Magyarországon az üzemanyagok ára az utóbbi húsz évben.

A Mit tankolunk, miért tankoljuk? címet viselő Mesterkurzus az élethosszig tartó tanulási koncepciónk újabb állomása, egyedi lehetőség, melyet mindenkinek érdemes megragadnia, aki tudatosabban szeretne dönteni az autóvásárláskor, amikor leemeli a pisztolyt a benzinkúton, vagy éppen csak érdekli a minden közlekedőt érintő téma.

Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

A következő, 32. Parkoló Parádé 2021.08.08., vasárnap 12-18 óra között lesz.

Programok (folyamatosan frissül):

 • Mesterkurzus: Hibás alkatrész? Az alkatrész a hibás?
  Ágó Béla és Novoth Tibi szakértése az autók mélylélektanáról.
   Novoth Tibi és Göbölyös Zsolt korábbi Mesterkurzusa
 • A Parkoló Parádé területén rendezzük meg a 2. Totalcar Parkoló Parádé szlalomversenyt! Képek a korábbi versenyről
 • Autódoki live - ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!
 • Parádés bazár kisautókkal, ajándéktárgyakkal, hogy ne menj haza üres kézzel!
 • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

 • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
 • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval és rengeteg programmal, ráadás hűsítéssel, ha túl meleged lenne!
 • Gyereknyomda és arcfestés

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2021.08.08. 11:30-ig 990 Ft/fő, a helyszínen váltva 1500 Ft/fő

A rendezvényre védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak  védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú kísérővel, de ingyenesen léphetnek be. 

Védettségi igazolvánnyal rendelkező 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-18 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

A jelenleg hatályos rendelet alapján a rendezvény területére nagykorú látogatóként csak védettségi igazolvánnyal vagy védettségi applikációval lehet belépni!

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón.

Látogatói kapunyitás 12 órakor.
Belépés: autóval az 6-os, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. A helyszínre vonatkozó engedélyt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérhetitek.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.

Parkoló Parádé a Totalcaron

Ha kevésnek találod a TAP kihívását!
Műgyanta, víz, aszfalt, száraz - túl sok? Itt a lehetőség, hogy kipróbáld magadat és autódat a PP Szlalomversenyén.
Írd be a naptárba: augusztus 8-án újra Parkoló Parádé
Várunk a szokott helyen. Lesz szlalom és Mesterkurzus is!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.