Mit tankolunk, miért tankoljuk?

29. Totalcar Parkoló Parádé - Mesterkurzus

2020.03.04. 13:41

Közel négymilliárd liter gázolaj és benzin fogyott 2019-ben a magyar kutakon, ami mintegy öt százaléknyi növekedés az előző évhez képest. A forgalom közel kétharmada a dízeleké, hiszen nemcsak mi, autótulajdonosok tankolunk nap mint nap, de a fuvarozók, a személyszállítással foglalkozók és a tömegközlekedési vállalatok is. 

Miközben a kutakon, a tévében és az óriásplakátokon számtalan reklámmal találkozunk. A prémium üzemanyagok csodás hatásairól szólnak, javulást ígérnek minden téren, valójában hitvitákat indítanak el az autós közösségben, miközben sokan nem tudjuk miért benzin a benzin, mitől gázolaj a gázolaj, hogyan fejlesztik őket, illetve miben térnek el egymástól az egyes típusaik. Mármint a jelentős feláron kívül. 

A Totalcar Mesterkurzus előadás-sorozatot azért indítottuk, hogy legyen egy közös fórum, ahol a valódi szakértelem közel lép a közönséghez, ahol felvetődnek a fontos kérdések és elhangzanak a közérthető válaszok. Aki velünk tanul aktuális tudáshoz jut, hogy tisztábban lásson, megalapozottan döntsön és tudatosan autózzon. Az idei első Totalcar Mesterkurzuson az üzemanyagokról lesz szó. Felkértük Dr. Zöldy Mátét, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedés- és Járműmérnöki Kara, Gépjárműtechnológia Tanszékének tudományos főmunkatársát, hogy mondjon el mindent, ami a ma autósa számára dízel- és benzinkérdésben fontos lehet. 

Szakértőnk a BME-n diplomázott, többféle motorfejlesztési programban aktívan vett részt, doktoriját a megújuló üzemanyagok témaköréből írta, majd évekig dolgozott a MOL-nál, ahol egyebek mellett üzemanyagfejlesztési kérdésekkel foglalkozott. Dr. Zöldy Máté neve nem ismeretlen azok számára, akik meghallgatták az Égéstér február 7-i adását, melyben szó esett az üzemanyagok minőségéről, az előállításukról, illetve az idei év legégetőbb kérdéseként arról, hogy mit hoz nekünk az E10 szabványnak megfelelő motorbenzinek elterjedése. 

Dr. Zöldy Máté előadása kivételes lehetőség, hogy megtudd, mikor teszel a legjobbat az autóddal, árthat-e az E10-es benzin, hogy miért megy tönkre a benzin a hosszú tároláskor, és persze, hogy valóban erősebb lesz-e bármilyen autó, ha a drágább benzinnel, illetve gázolajjal tankolják.

A Mesterkurzus a megszokott keretek közt, a Totalcar Parkoló Parádé programjaként zajlik ezúttal is. Március 8-án, vasárnap délután 4 órától, a budapesti Hungexpo Fogadóépületében várjuk az érdeklődőket. Az előadáson való részvétel feltétele az érdeklődés, a tudásvágy és persze egy érvényes jegy a Parkoló Parádéra. A Dr. Zöldy Máté közérthető előadását képes illusztrációk egészítik ki, és a körülbelül egy óra időtartamú közös tanulás végén átadja a szót a közönségnek, hogy mindenki feltehesse fontos gázolajos és benzinnel kapcsolatos kérdéseit. 

Az utóbbi hetekben nem csak az autósokat és a járműszakértőket kérdeztük meg arról, hogy milyen hatása lehet a korábbinál magasabb bioetanol-tartalmú benzinnek a régebbi járművekre, de a benzinmotorral szerelt kisgépekkel foglalkozó szakembereket is. Ezeket a gépeket, illetve a hajtómotorokat sokkal több ideig tárolják használaton kívül, így a bennük hagyott üzemanyag is több esetben indul bomlásnak, vagy okoz másfajta károkat. Ezekről a tapasztalatokról is hallhattok, hiszen az előadáson jelen lesz Reinhoffer Balázs (Fűrész Mánia), illetve Kóbor László és Gábor (Kóbor Kisgép szerviz) is. 

Ízelítőként hallgassátok meg a benzines Égésteret, illetve nézzétek meg a Data will talk to you legújabb animációját arról, hogy hogyan változott Magyarországon az üzemanyagok ára az utóbbi húsz évben.

A Mit tankolunk, miért tankoljuk? címet viselő Mesterkurzus az élethosszig tartó tanulási koncepciónk újabb állomása, egyedi lehetőség, melyet mindenkinek érdemes megragadnia, aki tudatosabban szeretne dönteni az autóvásárláskor, amikor leemeli a pisztolyt a benzinkúton, vagy éppen csak érdekli a minden közlekedőt érintő téma.

Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

Köszönjük, hogy egész évben velünk voltatok! Gyertek el Parádézni 2023-ban is! Figyeljétek közösségi oldalunkat és persze a Totalcar.hu-t!