Így mentette meg olvasónkat a TC Tréning!

2022.12.21. 16:43

Már többször hangsúlyoztuk a vezetéstechnikai tréningek fontosságát, pontosan emiatt szoktunk sajátot is szervezni. Sokan azt hiszik, hogy ezek a tréningek olyanoknak szólnak, akik nem vezetnek jól, de a valóság nem feltétlenül ezzel függ össze. Sok remek sofőrt is meg tudnak lepni olyan helyzetek, amikkel a való életben ritkán találkoznak, és nincs rá rutinos, reflex-szerű válaszuk. Ezeket a necces szituációkat lehet a tanpályán gyakorolni valódi tét nélkül, és ahogy kiderült, tényleg van értelmük.

Legutóbb december 10-én volt Totalcar Tréning a Groupama Tanpályán, idén az utolsó, amire ismét sokan érkeztek. A menü a szokásos volt: a résztvevők először elméleti oktatást kaptak, majd jöhetett a gyakorlat, ahol többféle pályán, profi instruktorok felügyelete mellett gyakorolhatták azt, hogy különböző veszélyes forgalmi helyzeteket miként érdemes kezelni.

Már az elméleti oktatás is nagyon hasznos, mert olyan alapvető összefüggéseket mondanak el, amik amúgy totál logikusak, ugyanakkor kellően komplexek ahhoz, hogy magunktól nehéz legyen rájönni. Több emberrel beszélgettem már erről, és a legtöbb résztvevő – köztük én is – érdekes és hasznos infókkal távozik az elméleti oktatásról is.

Ugyanakkor az elmélet csak megágyaz a gyakorlatnak, ami a vezetéstechnikai tréning lényegi része. Itt van rántópados próba, szlalom és lejtős-emelkedős pálya is. Minden pályában közös, hogy rendkívül technikás, de szerencsére az instruktorok elmondják, hogy hogyan kéne kivitelezni az egyes pályákat. Ha valaki itt hibázik, az nem gond, sőt! Ezek a pályák a legjobb hibázási helyszínek, hiszen egyrészt a környezet biztonságos, másrészt az oktatók abban is tudnak segíteni, hogy mit kell másképp csinálni legközelebb.

De miért is írom ezt most? Hát azért, mert időközben írt egy olvasónk, aki részt vett a december 10-ei tréningen, és már aznap kiderült, hogy megérte. Ezt az üzenetet küldte:

 

Tisztelt Totalcar!

A december 10-ei tanpályás napon részt vettem. Nagyon tetszett és remek lecke volt. Estefelé megmentett a vészfékezéses gyakorlatból megmaradt mozdulatsor. Így elkerültem egy nagyjából 65 km/órás sebességgel száguldó trolibusszal a nem tervezett koccanást, ami nagyjából technikai KO-val végződött volna.

Felbecsülhetetlen! :)

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos egy ilyen vezetéstechnikai tréning, hiszen olyan tudással távozik még egy rutinos sofőr is, ami akár életet is menthet. Ez most nem arról szól, hogy rafinált hírverést csapjunk a saját portékánknak, hanem az általános oktatás általános hasznosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ezért mindenkinek javasoljuk, hogy egyszer próbálja ki, mert garantáltan hasznos tapasztalatokkal fog távozni akár TC Tréninget, akár teljesen más vezetéstechnikai tréninget választ.