Sánta Mikulás adta vissza a Fordot

2010.12.06. 15:34

December 5-én, advent második vasárnapján, mikor a gyerekek a csizmájukat készítik ki az ablakba, Vezda László a NAKE autóvadásza csöngetett az egyik újpesti lakás ajtaján és kérte a ház urát, hogy húzzon csizmát, mert meglett az ellopott autója.

A kocsit, egy Ford Focust november 18-án lopták el újpestről. Amikor reggel a tulaj kiállt a társasház udvaráról és be akarta csukni a kaput, a tolvaj bepattant a járó motorú autóba, hátramenetbe tette a váltót és el akart hajtani. Ezt a tulajdonos is észrevette, aki ki akarta nyitni a kocsi ajtaját, ámde azt a rutinos tolvaj egy gombnyomással lezárta. Eközben egyesbe kapcsolt és el akart iszkolni a Forddal a helyszínről. A tulajdonos végső elkeseredésében a motorháztetőre feküdt, de ez a tolvajt hidegen hagyta és gázt adott. Az így már életveszélyben lévő tulajdonos a jobb oldali ablaktörlőbe kapaszkodott, ami pár pillanat múlva letört és a károsult az utcára repült. Szerencsére az úriembernek semmi baja nem történt, de a kocsival együtt a villanyszereléshez használt drága szerszámai is eltűntek.

December 5-én Sánta László (ORFK-NAKE), Szabó Klaudia (ORFK) és Csatári Ferenc (SIGMOID-NAKE) autóvadászok kamrás rendszerükkel ellenőrizték a XVI-ik kerületben a gépjárműveket. A Bökényföldi úton egy lakóparkban körözött gépjárművet jelzett a rendszer, ugyanis a kamera látószögébe került az ellopott Ford Focus. Miután a kerületi kapitányságot értesítették a megtalált lopott autó helyéről, hívták Vezda Lászlót, aki a helyszínre szállította a károsultat.

A kocsit a helyszíni szemle után a saját „lábán” sikerült hazavinni, ahol a tulaj leszerelte az autó kerekeit, kivette az akkumulátort és tett még egy-két lépést annak érdekében, hogy a kocsit a tolvaj még egyszer ne tudja ellopni addig, amíg le nem cserélteti a zárakat.

A drága, márkás szerszámok (sarokcsiszoló, fúró stb.) sajnos nem kerültek elő, ámde a meglett kocsi segítségével a családfő újra jóval több munkát tud elvállalni. Hiszen másik autóra a családnak nem volt pénze, így többszörös érvágást jelentett az ellopott autó, amit megkerülése után remélhetőleg nem akarnak majd ismét ellopni. Az biztos, hogy a régi-új tulajdonos többet nem fogja a kocsiban hagyni a slusszkulcsot még akkor sem, ha csak centikre távolodik el a kocsijától.