Egy hetedik színkártya kéne vagy csak béna a fényező?

2008.04.28. 13:47


Az előző posztban kivesézett törések és karcolások után most jöjjön a fényezés.  Azt nem tudom, hogy a fényezők között milyen arányban vannak színtévesztők, de biztos vannak, ahogy ez Iván leveléből is kiderült:

 

Feladó: Iván

Küldve: 2008. április 21. 12:23

Címzett: Papp Tibor

Tárgy: szinvakok

Helló,

Jó a cikk. :)

Velem nemrég előfordult, hogy belémjöttek és a bal hátsó ajtót cserélni/fényezni kellett.

Megcsinálták, ismerős szakszerviz (nem márkaszerviz).

Elhoztam a kocsit, ott a műhelyben jónak is tűnt.

Másnap napfénynél kiütötte a szememet, hogy az eredeti szín egyfajta sötétkék, enyhe padlizsánlila beütéssel (hivatalosan Midnight Blue a neve), míg az új fényezés egyrészt sötétebb, másrészt a lilás árnyalat teljesen hiányzik.

Visszavittem és megkérdeztem, és ezt így hogy?

Erre a fényező azzal állt elő (amiről nem tudom, vajon igaz-e, vagy csak hanta), hogy ehhez a színkódhoz legalább 6 féle színkártya van, ami a keverési arányokat írja elő, ugyanis az autó gyártási ciklusa alatt a gyár a fokozódó környezetvédelmi korlátozások miatt sorra kiszedett komponenseket a festékből, így a sorozattól is függ, mikor melyik autó milyen színre lett fújva a gyárban ezen az egy árnyalaton belül. És úgy tűnik, az enyémnek egy hetedik színkártya kéne...

Hát nem tudom. Én mondjuk elég kényes vagyok a színekre, mert nyomdával és grafikával foglalkozom, de azért ezt egy fényezőnek is észre kellett volna venni, mikor megcsinálja.

Végül nemsokára eladtam az autót, így nem foglalkoztam a dologgal többet (a vevőnek magam mutattam meg dolgot, elmondva a fényező magyarázatát hozzá, őt se zavarta a dolog szerencsére.)

Üdv: Iván


Kedves Iván!

Asszem, akkor mindketten értjük, miről van szó.

Egyébként: az nem gond, ha egy színkódból több árnyalat is van. Egy (színlátással rendelkező) ember odatartja a színkártyát az autó mellé, és felismeri, hogy melyiket kellene kikevernie. Te nem ilyennel találkoztál. Az autót nem kellett volna elhozni.

Üdv:
Papp Tibor