Hülyén halunk meg

2008.05.06. 17:15

 Egy olyan kérdéssel keresett meg minket Imre, amit hosszas fejtörés után sem tudtunk teljesen megálaszolni. A feladvány nem egyszerű, de ha Önnek van tippje, ossza meg velünk itt!

Feladó: Imre
Küldve: 2008. április 30. 14:57
Címzett: Winkler Róbert
Tárgy: Accord


A segítséged kérném annak a kiderítésére,hogy az 1989-es Accordom (még a 12 szelepes) betü és számjelzései mit is takarnak igazán. A teljes jelzés a következő:
4wALB EX-2.0i . Ebből a 2.0i ami eljutott az agyamig. A többi csak találgatás. Voltak baráti körben égész érdekes feltételezések(összkerékhajtás,összk.kormányzás).
Én arra tippelek, hogy ez valami olajos fékrásegítés talán az ABS elődje. Mivel már javítottunk féket és számomra teljesen ismeretlen fémcsövekkel is találkoztam és van a motorháztérben egy külön nagy tartály is amiből kideríthetetlen helyekre csövek sokasága fut. Már 5. éve van nálam de arra sem jöttem rá, hogy a kormány jobb oldalánál a műszerfal aljánál a

SIDE  VENT
                               PULL   OPEN
                               -----    ------
                                 L         R
mi a fenét nyit vagy zár mert hiába tolom le vagy húzom fel semmi változást nem veszek észre a levegő áramlásában.
Kérlek ebben segíts, hogy ne haljak meg hülyén, mert az öreg vas biztosan sokáig az enyém lesz még mert IMÁDOM.
Egy igazi MUSZASI: kívül kicsit kopott, de belül egy remek harcos 240000 km-rel.
 
Üdv:Imre, Bp.

 

Kedves Imre!


Nem jársz messze a valóságtól: az ALB valójában nem az ABS őse, hanem az ABS maga. Csak akkoriban még nem alakult ki egységes rövidítés-használat, ahogy ma az ESP-t hívják DSTC-től VSC-ig mindennek.
 Az ALB az angol Anti-Lock(ing) Brakes kifejezésből származik. Előtte a 4W arra utal, hogy mind a négy kerékre hat a blokkolásgátló, akkoriban ugyanis még simán gyártottak olyan autókat, amelyeken csak az első kerekeken volt blokkolásgátlás.

Nos, a másik probléma. Hát, zavarban vagyok. Lehet, hogy hülyén fogsz meghalni miattam. Sajnos összeültünk, de nem tudtunk rájönni a SIDE VENT probléma megoldására. Vigasztaljon az, hogy közösséget vállalunk Veled, hiszen mostmár mi is hülyén halunk meg. Talán csak az vigasztal minket, hogy legyen bármi is, úgyse működik. De kérdésedet közzétesszük, biztos tudja valaki!

Király a gép!
Üdv: Papp Tibor