Az oroszlán feláras mancsocskái

2008.07.31. 10:26

Feladó: Károly
Küldve: 2008. 07. 29., K 18:24
Címzett: Papp Tibor
Tárgy: peugeot308 - Az oroszlán mancsocskája puhácska?
 
 

Kedves Tibor!

 

A pontosítás kedvéért egészíteném csak ki a tudását.
A Comfort Pack és a Feline között még két felszereltségi szint van, és ott a Premium Pack (5 ajtós) felszereltségnél a függönylégzsák már szériafelszereltség. Magyarországon a térd- és a hátsó oldalsólégzsák nem rendelhető csak.

És idéznék egy 308-ast bemutató cikkükből:
"...aztán meg vagy kilenc légzsák, amelyek közül a térdet védő az igazi újdonság. Jut eszembe, kéne már lassan valami tüntetést szervezni, hogy legyen vakbelet, vesét, hüvelykujjkörmöt védő lufi is. Aztán lassan eljutnánk a légzsákból készített autókig, onnan meg már csak egy lépés a dodzsem."
http://totalcar.hu/tesztek/p308bem/

Tovább már nem is kommentálnám a totalcar következettségét és objektivitását, amivel azt hiszem Önöket még soha senki sem tudta megvádolni.
 

Károly

Kedves Károly,

köszönöm a pontosítást, bár ez semmit sem változtat a véleményemen arról, hogy a Magyarországon fogalmazott Peugeot 308 családnak csak egy bizonyos részére igaz az öt csillag. Mert ugyebár a Prémium Pack nem nevezhető alapkivitelűnek, sőt, a térdlégzsákért még ennél is felárat kérnek, igaz, mindössze 35 ezer forintot.

Ami az én véleményemet illeti: senki sem épít feleslegesen térdlégzsákokat egy autóba, csak akkor, ha (mondjuk az Euro NCAP tesztjén) fennáll annak a veszélye, hogy a kormányoszlop, vagy a műszerfal alsó része megsérti a lábat. Magyarán: ha a konstrukció teszi szükségessé.
Onnantól kezdve viszont, hogy ezt a térdlégzsákot kihagyják a kocsiból, semmi sem garantálja, hogy egy baleset során nem lesz lényegesen nagyobb a térdsérülés kockázata, mint egy olyan (kormányoszlop-, műszerfal-) kialakítás esetében, amelyet eleve térdlégzsák nélkülire terveztek. Az mindenképp elgondolkodtató, hogy ilyen modelleknél is ugyanakkora, netán néha kisebb a térdsérülés kockázata a vezetőnél, mint egy térdlégzsákos Peugeot 308-asnál.
Mivel nem tudom törésteszttel alátámasztani, ez a vélemény erősen szubjektív. Ahogy elég sok vélemény is az a Totalcaron.

És ezt ön kiválóan észlelte.
Üdvözlettel:
Papp Tibor