Le a videókkal!

2008.07.31. 14:51

From: Puiz András

To: Gyulavitéz

Sent: Thursday, July 31, 2008 11:36 AM

Subject: accord20ex08

T. Szerkesztőség!

Olvastam, olvastam a cikket, és vártam a lap alján a következő oldalra mutató linket, hogy végre elolvashassam a BMW-sek ígért kommentárját. Óriási megdöbbenésemre ilyet nem találtam, csak valami videót. Pontosabban a helyét, mert a munkahelyemen nincs Flash-plugin. De még ha lenne, akkor sem nézném meg a klipet.

Ez ugyanis a web. Itt az ember olvas és képeket nézeget. Átfutja a lényeget, kikeresi azt, ami érdekli, és elolvassa.

Ez nem tévé. Ott ül az ember, passzívan, és engedelmesen, és szépen sorban mindent megnéz, amit mutatnak neki. Ég és föld a két médium, és rettenetesen rossz dolog így összekeverni őket.

Nagyszerű dolog a technika, és csodálatos, hogy ma már a webből is lehetne tévét csinálni. De könyörgök, ne csináljunk! Az ember nem fog olvasás közben egyszer csak váltani, és átadni teljes figyelmét egy tévéadás élvezetének. Ilyet ne várjunk el az olvasóktól.

Legyenek fél perces videók töréstesztekről, oké. Legyen külön videóoldal, ha valaki unatkozik, van ideje, szívesen bambulna, nézze csak meg az egész adást, ahelyett, hogy elolvasná. Oké. De az írott cikket nem pótolja holmi videó. Főleg, ha azon csak emberek beszélnek. Hol a hozzáadott érték? Mennyivel nagyobb élmény a BMW-sek reakcióját élőben látni, mint olvasni? Engem nem a mimikájuk érdekel, sem pedig a hanghordozásuk. Hanem amit mondanak.

A hozzáadott érték bizony az Önök számára van jelen. Eljutottunk oda, hogy a mozgókép, ami száz éve még maga volt a csoda, könnyebben elkészíthető, mint egy cikk. Piros gomb, kamera indul, leáll, memóriakártya ki, fel a netre: ugyanezt legépelni, megszerkeszteni sokkal nagyobb munka volna.

Ezt megértem én, de mégsem fogadom el, hogy a lustaság és a multimédia eltévelyedett kultusza miatt le kell mondanom kedvenc autós sajtótermékem (és nem tévéműsorom) élvezetéről.

Na, Uraim! Nem olyan nagy dolog legépelni azt a fránya cikket! Megéri.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Legközelebb webkamerával veszem fel, és elküldöm a YouTube-linket...

Üdvözlettel:

Puiz András

Kedves András!

Ha jól értem, magát a cikkvégi videót nem volt módja megtekinteni, mielőtt levelet írt volna róla. Ez különösen fáj nekünk, mert éjszakákon át dolgoztunk vele. A szertárunkban nincs olyan kamera, amelyen a rec gomb megnyomása után a forgatási helyszínt megszervező, a mondanivalót elmondó, a forgatott anyagot megszerkesztő, megrövidítő, összevágó, megeffektező, fényelő, színkorrigáló, hangszintező és publikáló algoritmus sikerrel futna. Ezért az előbbi folyamatsort emberi erővel végeztük el.

A technika mai állása szerint egy ilyen videót létrehozni körülbelül nyolcvanszor munkaigényesebb, mint megírni ugyanazokat a mondatokat. Azért bíbelődünk vele, mert azt hisszük, hogy éppen az ön által hiányolt hozzáadott érték kerül így a cikkbe. A filmnek – amellett, hogy mozgóképen egészen másként mutat egy tárgy – hangulata van. A képeit komponáljuk, hogy jól nézzenek ki, aztán válogatjuk, rakosgatjuk, utómunkázzuk hosszú órákon át. Nem a nettó információtartalom a lényege, nem a legépelhető szavak, hanem pont az, hogy a vizuális körítés mennyit tesz hozzá. Így készülhet ugyanabból a könyvről vacak és klassz filmfeldolgozás.

Mindezek mellett nincs oka aggódni: nem készülünk helyettesíteni az újságot a videóval. A videót arra szánjuk, hogy klassz kiegészítője legyen az ön kedvenc írott sajtótermékének. Remélem, leszünk benne annyira ügyesek, hogy pár hónap múlva rászán pár értékes másodpercet a flash plugin telepítésére. Meztelen nős videókhoz is jól jön!

Üdvözlettel:
Nínó Karotta

U.i.

Hadd fűzzek ide egy másik olvasótól a mai cikkre érkezett levelet. Valódi, nem mi írtuk.

Üdvözlettel,
Csikós Zsolt

From: Dabis Péter

Date: July 31, 2008 12:23:06 PM GMT+02:00

To: Gyulavitéz

Subject: accord20ex08

Hello!

Jó hogy van videó a tesztehez ami a kocsit röviden bemutatja. Plusz móka volt hogy BMWseknek mutattátok meg pro és kontra. Ilyet gyakrabban is csinálhattok nem túl hosszú nem is rövid pont jó és nagyon feldobja az egészet. Remélem máskor is lesz ilyen stílusu videó.

Jó munkát! Üdv!
Dabis Péter