Dunakeszi dühös

2008.09.12. 13:20

Dunakeszi egy érdekes közlekedési problémájáról írt egy olvasónk; nem csak rövid levelet, de egy komplett kis tárcát.

From: Kolos

Sent: Thursday, September 04, 2008 10:04 AM

To: Rácz Tamás

Subject: dunakeszi duhos

hello

bocs, lehet nem jo helyre megy, de Te szoktal neha duhongeni online, gondoltam ez erdekel. az iromany eleg felszines (inkabb a duhbol fakad), de ennyi ido volt ra, ha gondoljatok hasznaljatok, ha gondoljatok nem. a ket kep a megerteshez, keveske tampont.

udv kolos

Dehogy felszínes, tök jó. Ezért úgy gondoltam, közöljük is. Íme:

Körforgó, nesztek!

Szín: Dunakeszi

Szereplők: két átlagpolgár

Jött a nyár. Pusmogtak róla:

Körforgó lesz!

Tudod hol!

Éppen ideje!

Végre valami értelmes is!

Telt a nyár. Pusmogtak róla:

Körforgó lesz!

Tudod hol!

De mikor?

Legalább valami értelmes lenne!

Eltelt a nyár. Pusmogtak róla:

Nem lett körforgó!

Tudom.

Erről ennyit.

Soha semmi értelmes!

Eljött a szeptember elseje. Ordítanak róla:

Építik a körforgót!

Tudom!

Most?!

Ennyi eszük van!

Kis háttér: Dunakeszi – a nem is olyan kicsi város beékelődve Észak Pestbe – egyik legforgalmasabb csomópontja a Kossuth Lajos-Fóti út-Verseny utca egymásba türemkedése megfejelve a vasúti átjáróval. Nem kell birkatürelem hozzá, talán még kemping szék se, hogy egy bámészkodó szép káreseményt lásson. Ennek a kereszteződésnek már szerves tartozéka az egymást megkóstolt autók törmeléke. (Megjegyzem egy kis türelemmel valamint az egymás és a KRESZ iránti tisztelettel ez a pont is autózható lenne. De a Dunától keletre ugye…)

Van tehát egy jó kis baleseti gócpontunk. Nosza, oldjuk meg! Legyen körforgalom, mert az jó! Mondá Ő és úgy lészen. Lészen, az oké, de mikor? Minden épelméjű városvezető, a helyi lakosság, az idelátogatók, de még egy egysejtű is tudja, hogy egy Pest melletti város forgalma iskolaidőben a legdurvább. A lakosság jelentős hányada a fővárosban húzza az igát. Az igához meg időben kell érkezni. Iskola (óvoda) időben azonban ez hatványozódik. Az iga-órán még lehet kicsit csavargatni előre hátra, de Marika néni, az óvónő nem hagy mozgásteret. Kéremszépen, ez nem iroda, ez itt az óvoda, itt rendnek kell lenni!

Így hát Dunakeszin is a reggel nyolcas kitódulás a legkeményebb idegpróbáló időszak.

Rátermett vezetőink mit választottak a körforgalom építési munkálatainak kezdőpillanatául? Nem találták még ki? Nyilván a szeptember elsejét. Hogy a nyári három hónap miért nem volt jó annak megfejtéséért piros hangszóró jár.

Hogyan épül egy korforgalom? Kb. így:

Te Józsi, rakjad kifele a lezárva táblákat aztán húzzunk kajázni! Mára ennyi!

Meg holnapra is. Meg egy jó időre. Hét második felében feltúrjuk. Ha a dudva felveri, majd hónap második felében ránézünk.

Addig meg menjen a paraszt, amerre akar. Oké, ez van. Majd ha kész lesz, örülünk neki.

Józsi viszont most erősen túllőtt a célon. Az épülő körforgóhoz vezető útról, nevesítve a Kossuth Lajosról nyílik egy meredek zsákutca. Nevesítsük őt is: Óvoda köz. Vajon mi van itt? Bingó, egy óvoda!

Az utcakereso.hu térképén ugyan nem látszik, de ez zsákutca. És hová került ki a behajtani tilos tábla? Persze, hogy egy sarokkal korábbra. Gratulálok! Tessék előrelépni, feltűzném a kitűntetést!

Ugye joggal elvárható, hogy az óvodába járó, kilencven százalékban autóval érkező, gyereket a szülei minden reggel és délután egy kis Dunakeszi városnézésre viszik, hogy bekeveredjenek valahogy az egyirányúsított Kossuth Lajos utca-Óvoda köz sarokra?! Na ugye.

___________________________________

Fejlemény azóta: egy erőskezű utcai harcos ismét beengedte a forgalmat a behajtani tilos táblával lezárt utcába. Így: