Kevés pénz, max. 1500 cm³, nagy ember

2008.09.16. 10:16

 

Dátum: Fri, 05 Sep 2008 10:18

Feladó: Zsolt

Címzett: Papp Tibor

Tárgy: használt autó vásárlás

Tisztelt Papp Tibor!

Segítségét kérném az alábbi kérdésben: Gondolom nagyon sokaknak aktuális és szivesen olvasnák tanácsát velem együtt a totalcar.hu-n: Friss diploma, első munkahely, kevés pénz. Az autó vásárlására szánt maximális összeg 7-800e forint. Olyan autó kéne, ami már-már sablonként hangzik: olcsón fenntartható,nem hagy cserben, el tudok benne férni a közel 2 méteremmel és 100 kilómmal, ugyanakkor 5 főnek is viszonylag nagy helyet kinál mind az utastér mind a csomagtér. 1500cccm alatt legyen a kötelező biztosítás drágasága miatt. Az autó életkora pedig ne vetekedjen az én 23 évemmel. Maximum! 10-12 éves autó jöhet szóba. Tudom mindezt egyszerűbb lenne beírni egy használt autó keresőbe, de engem érdekelne az Ön véleménye, milyen típusokat ajánl. Van a régebbi suzuki swift abból is a sedan, de nem pont erre gondoltam. :)

Köszönettel várom válaszát!
Zsolt

Kedves Zsolt,

nyilván nem fogom azt mondani, hogy csakis Carinát vegyél, hisz ha nem tetszik, vagy átvernek egy korábban taxiként szolgáló példánnyal, engem fogsz szidni. Amúgy is, az legalább 1,6-os.

Sajnos, én úgy látom, hogy a legnagyobb korlát az esetedben az 1500 köbcenti. Ezzel ugyanis kizárod azokat a közepes méretű autókat, amelyek amúgy beférnének a költségvetésbe. És mellesleg: Te is beférnél.

Nagyjából tehát mindent szeretnél, annyi pénzért, amennyiért nem megy. Így csupán az olyan megoldások maradnak, mint például a Citroen Berlingo/Peugeot Partner, ami tényleg nagy, tényleg kis motoros és tényleg nem megy. De ne várd, hogy luxusautó szintet nyújtson. Esetleg még szóba jöhet egy Marea, amely azért megbízhatóbb, mint sokan hiszik és szintén gyártották 1,4-es motorral. Astra kombik, Mégane I. limuzinok és kombik, Peugeot 306-os kombik és limuzinok, VW Golf III. ötajtósok és kombik, Ventók vannak még 1,4 literes motorral, de nem vennék rá mérget, hogy mindben elférsz. Az akkoriban gyártott Corollákba viszont tuti, hogy nem.

Én azonban szeretnélek rávenni arra, hogy engedj az elvárásaidból, mert ebből a korosztályból ennyiért csupán kiskocsik vannak, és ha még Te be is suszterolnád magadat valahogy, négy másik embert már biztos nem.

Ha viszont bevállalod az 1,6-ot, már találsz nagyobb német autókat ennyiért, és bár lehet nemszeretni őket, tény, hogy germán barátaink gondolnak arra, hogy egy nagy ember is be tudjon ülni a kormány mögé. (Ugyanez nem igaz sokszor a japánokra, olaszokra). Így viszont befér a keretbe a Mondeo (szaloncukor formájú lámpákkal) B Vectra, első generáció végi Toledo, egy-két sokat futott Passat, vagy a már említett Carina E is. De jobb, ha belátod: ezek el fognak romlani, ha másért nem, a kopó alkatrészek beadják a kulcsot. Viszont egyszerűen javíthatók, a bontókból származó vagy az utángyártott alkatrészek olcsók. Kicsit drágább alkatrészekkel kalkulálva pedig ott van a Nissan Primera, Mitsubishi Carisma is, ezek sem rosszak, pláne, ha ötajtóst néz az ember.

Szóval nagy a választék, de ez csak a látszat. A legtöbb autó visszatekert/beteg/rommá tört, szóval résen kell lenni. Első körben azt javaslom, magánszemélyek hirdetéseit böngészd, s csak a legvégső esetben a kereskedőkét.

Sok sikert:
Papp Tibor