Jövedéki adó az áramra?

2008.12.15. 16:17

Feladó: Gy

Küldve: 2008. december 12. 9:44

Címzett: Papp Tibor

Tárgy: minie08


És akkor arrol se feledkezzünk meg, hogy a villanyautok elterjedésével egyidőben állam bácsi kiterjesztené nagyvonalú adózási rendszerét a villanyáramra is.

 

Az viszont felvetné ugyanazt a kérdést, hogy aki csak kávét akar főzni otthon, miért fizeti meg az autózási felárat, ahogy például a bioetanol is felnyomta a kukoricaárakat - és ez Mexikóban élelmezési problémákhoz vezetett.
Szóval, szerintem egyetlen nagy szereplő (energiaszektor, állam, autóipar) sem érdekelt a változásban. Legalábbis szerintem.
Üdv
Pt

Feladó: Gyuri

Küldve: 2008. december 11. 15:45

Címzett: Papp Tibor

Tárgy: minie08


Sziasztok,

a mini masodik oldalán van egy keretes. Igaziból a gond az, hogy azonnal lenne jövedéki adó az "autóvillanyra" is és akkor abszolut versenyképtelen a benzinnel.

Olyan országban, ahol fosszilis energiahordozót égetnek el (az országok döntő hányada), max. 60% hatásfokkal, de inkabb 25%-kal, aztán azt szállítják (megint veszteség), majd akkut tölt (itt is van veszteség) vele az ember, egyszerűen nem lehet olcsóbb az árammal működő autó, mint a közvetlen szénhidrogén üzemű (hibrid).

Nálunk Osloban van egy csomó villanyautó, de itt is felmerült, hogy azonnal vége lenne az adómentességenek, amint meghaladják az autópark 4-5%-át, mert az államnak szüksége van az adókra, ami az üzemanyagon befolyik. (pedig itt vizierőműből jön a villany és egy egyszerű mezei háznak is 3x64 amperes bekötése van a hálózatba, szóval az ingyen termő áram és a kész infrastruktúra meglenne)

Gyuri

 

Kedves Gyuri,

én is ettől tartok. Hisz a kőolajszármazékok energiatartalma adott, és ingyen van, magyarán, csak a kitermelést, finomítást, szállítást és a rengeteg adót fizetjük meg. Ellenben, amikor az energiát tényleg elő kell állítani (néha ráadásul kőolajszármazékokból), lehetetlen, hogy versenyképes legyen. Hacsak nem nyomják fel iszonyatosan a kőolajszármazékok árát (magas kereslet, adóemelés, Kathrina II. hurrikán, kőolajválság, stb.)

Köszönjük, hogy norvégiai tapasztalataival segítettél látni a jövedéki adó perspektíváit, de nem továbbítjuk az ötletet az APEH-nek.

Üdv:
Papp Tibor