Kevés tapasztalattal nagy motort

2009.01.12. 18:08

Tárgy: Motorvásárlás

Dátum: 2009. január 9. 10:44

Feladó: Ungvári Imre

Címzett: Zirig Árpád

 

Kedves Árpád!

Motorvásárlást tervezek a közeljövőben és szeretném kikérni a tanácsát ez ügyben! Tavasszal fogom letenni a jogosítványt A-kategóriára, ami nem azt jelenti, hogy abszolút nincs motoros tapasztalatom, de nagyobb motorokkal nem volt még dolgom. Ennek ellenére szeretnék valami izmosabb gépet már elsőre, de nem száguldozásra kéne, csak szeretem, ha éppen erőre van szükség, akkor van még tartalékom a gázkaron. Alapvetően nyugodt természet vagyok, nem az a száguldozós fajta, ezért nem félek a nagyobb géptől.

Amiben a segítséget kérném, hogy milyen típusú motort válasszak a jelen körülmények között: Budapesten élek, viszont hétvégente a szüleimhez szoktam járni vidékre (70 km), alkalmanként pedig egy-egy hosszabb túra is tervben van. Max. 1.000.000 Forintig tervezem a kiadásokat. Supermotókat néztem az Interneten elsősorban, de az hosszabb távon nem kényelmetlen?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,

Ungvári Imre

U.I.: Amennyiben nem gond, kérem, tegeződjünk! 

Kedves Imre,

ha képes lennék megválaszolni kérdésedet, akkor jó eséllyel indulhatnék bármelyik megyei kártyajós versenyen. Nem tudom megítélni, hogy milyen gép lenne neked kényelmes és elég gyors, nem látom betűidből a testalkatod és nem játszottunk együtt piros pacsit sem, hogy tudjam, milyenek a reflexeid.

Ha a supermoto tetszik, vegyél olyat: miután megismerted saját magadat és a gépedet, biztosan élményekkel teli kanyargások várnak rád. Jól látod, hogy hosszú távon nem a legkényelmesebbek, de próbálj ki többet, valamelyiken csak jól érzi majd magát a hátsód. A legkényelmesebb és talán a leguniverzálisabb a Yahama XT660X, de érdemes ránézni a KTM Duke-ra is, már mindkettő kapható egymillió körül. Ha megvan a jogsi, az internet használtmotoros oldalairól puskázz ki néhány címet, tesztelj és ítélj, majd dönts szíved szerint.

Ha rám hallgatsz, azt veszel, amit akarsz, de javasolnám neked (és tulajdonképpen minden motorosnak), hogy saját és mások biztonsága érdekében ne elégedj meg a normál tanfolyammal, hanem iratkozz be pluszban valamelyik vezetéstechnikai (itt és itt) tréningre: a fékezés és a kanyartechnikák igazi trükkjeit ott fogod megtanulni – leggyorsabban így szerezhetsz tapasztalatot a nagyobb motor biztonságos kezelésére.

Előre is szerencsés kilométereket kívánok:

Zirig Árpád