Miért áll bicikliúton a cikk Fiestája?

2009.01.13. 00:49

Először ezt a levelet kaptuk egy kedves olvasótól a mai Fiesta-cikkre reagálva:

From: Molnár G. Péter

Date: January 12, 2009 1:32:19 PM GMT+01:00

To: Csikós Zsolt

Subject: fiesta14dci

Sziasztok,

a cikk jó, de javaslom, hogy máskor ne a bicikliúton álljatok meg/fotózzatok/teszteljetek, és pláne ne akkor, amikor egy biciklista próbál meg épp közlekedni.

Szabálytalan, és parasztság is, de amilyen kifinomultak vagytok, hogy ezt nyilván magatoktól is tudjátok.

Üdv
Péter

Majd nem sokkal később egy másikat, ugyanebben a témában, más hangnemben:

From: Lukács András

Date: January 12, 2009 1:48:32 PM GMT+01:00

To: Csikós Zsolt

Subject: fiesta14dci

Tisztelt Csikós Úr!

Szeretném mély felháborodásomat kifejezni a cikk címlapfotójával kapcsolatban.

Mégpedig azért, mert nem elég, hogy Önök a Külső Szilágyi úti kerékpár útra parkoltak szabálytalanul, mindezt még címlapra is tették, gyönyörűen láttatva, hogy a fotón szereplő kerékpárosnak nem sok esélye van - a kerékpárutat szinte teljes egészében elfoglaló - autót kikerülni.

Mivel a feljelentgetést szánalmas kicsinyességnek tartom, már az is örömmel töltene el, ha a jövőben az ehhez hasonló szabálysértéseket mellőznék, tiszteletben tartva a többi közlekedőt és a KRESZ szabályait.

L. A.

Aztán egy harmadikat is:

From: Csikós Illés

Date: January 12, 2009 3:48:55 PM GMT+01:00

To: Csikós Zsolt

Subject: fiesta14dci

Nem szép dolog járdára/kerékpárútra parkolni fotózáshoz...

...a médiának nem kis felelőssége van népnevelés terén, tessék felnőni hozzá!

Cs. I.

Meg még továbbiakat is. A legbővebben kifejtett válaszomat (L. A.-nak írtam) kiteszem ide is. A szabálytalanság megtörtént, egy kicsit hadd magyarázzam, miért és hogyan:

Tisztelt Uram!

Azt tudom írni, amit másnak is ez ügyben - miután a Külső-Szilágyi út egyik autóbeállójában elölről fotózgattam a Fiestát, és senki, hangsúlyozom, senki nem jött tíz percen át arrafelé, bátorkodtam a hídra ráállni egy fotó erejéig. De mivel elég lapos volt a kép így is, vártam, hogy jöjjön valaki arrafelé. Percekig. Végre jött egy biciklista, intettem neki hogy elnézést, és kértem, hogy tekerjen csak nyugodtan tovább, hiszen benne lesz a képben elmosódottan. Ezek után leparkoltam onnan. A kerékpáros akadály nélkül elfért, centiznie nem kellett, mint látja, elég tempósan megy el az autó mellett, hiszen elmosódva látszik - a fotó önmagáért beszél. A kocsi egyébként azért tűnik úgy, hogy elfoglalja az egész úttestet, mert a teleobjektív lapítja a távlatokat. Valójában a vezető oldalán egy tárt ajtónyitásnyi hely mellett a másik oldalon közel másfél méter maradt, tehát még egy ikerbabakocsit sem akadályoztam volna az elhaladásban.

Tudom, hogy szabálytalan a helyzet, de maximális körültekintéssel, a lehető legnéptelenebb helyen álltam meg. Nézze meg az autós magazinokat - a képek nagy része szabálytalan helyen készül, mert az út szélére szabályosan ledobott autó látványa szörnyű egy fotón. Tudom, hogy az autós újságírók társasága eszerint civilizálatlan csürhe, de véleményem szerint, ha az ember egy kvázi lakatlan helyen, a mező szélén, körültekintéssel tesz le egy autót, ráadásul összesen két ember jár arra azalatt, amíg fotóz, és barátságos, megértő kommunikáció alakul ki gyalogos (biciklis) és fotós között, addig ennyi tolerancia talán belefér. Soha nem parkolok egyébként szabálytalanul, huszonegy év alatt egyetlenegyszer kaptam cetlit - olyan helyen, ahol elkopott a felfestés.

Tudom, Szingapurban nyilván börtönbe csuktak volna, ott rend van, és a szabályokat be kell tartani. Hogy mi lesz a címlapkép, azt egyébként nem én döntöm el.

Tisztelettel
Csikós Zsolt