Miért lesznek homályosak a táblák?

2009.01.14. 18:25

From: Bozsó Balázs

To: Winkler Róbert

Sent: 2009.01.13. 11:41

Subject: Re: M1 összes jelzőtábla

Kedves Robert,

Engem az érdekelne, hogy az M1-es autópályán sötétben miért változik párás, ködös időben az összes jelzőtábla gyönyörűen tükröződőből olvashatatlanná.

Hetente 2x járok Bp-Hegyeshalom szakaszon száraz és párás, ködös időben is. Ha leszáll a köd, pára a táblák úgy néznek ki mintha sarasak lennének a feliratok teljesen olvashatatlanok lesznek.

Beszerzésnél rossz fényvisszaverő fóliát választott a beruházó?? Van a táblákra még érvényesíthető garancia vagy az autósoknak kell majd megfizetni az összes csereköltséget? A többi pályánkon is ez a helyzet?

Köszönettel, Balázs

Kedves Balázs,

mintha erről lett is volna szó a cikkben. Mivel ellopkodják az alumínium táblákat, acélból vannak, és ilyen párás hidegben máshogy csapódik rá le a zúzmara.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Erre Balázs újfent:

From: Bozsó Balázs

To: Winkler Róbert

Sent: 2009.01.13. 13:38

Subject: Re: M1 összes jelzőtábla

A gond az, hogy nyáron is ez a helyzet, tehát nem a zúzmara okozza, de valami hasonló lehet. Gondolom valaki megtervezte ezeket a táblákat (remélhetőleg nem csak száraz időre), és szép summát kapott érte. Az osztrák éves matrica 18e Ft-tal olcsóbb és 14 hónapra jó. Gondolom, ebből a különbségből nem futja normális táblákra, mert nálunk vagy több az autópálya vagy többet keresnek az emberek mint Ausztriában....:)) na ez már messzire vezet, inkább hagyjuk. Azért kíváncsi leszek az ÁAK Zrt. kitérő válaszára.

Üdv,
Balázs

Balázs óhaja számunkra parancs, így most fogadják szeretettel szoft-névrokonom, Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő egyáltalán nem kitérő válaszát:

„Nem a zúzmara okozza, hanem az, hogy ha lehűl a levegő, akkor a nedvességtartalma lecsapódik a tábla felületére, és ezt másképp teszi az acéltáblán, mint az alumíniumon. Ezen már azóta próbálunk segíteni egy speciális fóliával, amit az acéltábla kap, de sajnos még mindig nem olyan, mint az alumíniumon lenne.

Számomra egyébként ebben a sztoriban az a döbbenetes, hogy nekünk magyaroknak kell kikísérletezni ezt, mert úgy tűnik, sehol máshol nem okoz problémát az alumíniumlopás, és ez durva!

Az osztrák éves matrica árához való hasonlítás félig jogos, de szeretnék rávilágítani a másik felére, mert szerintem azzal együtt lesz teljes a kép: az osztrákoknál 3,5 t alatt van olcsó matrica, a felett meg igen drága elektronikus díjszedés (ezt hívják náluk GO-nak). Ez azt eredményezi, hogy a sógorok, annyit beszednek a 3,5 t feletti kategóriákból (persze náluk nem tömeg szerint vannak kategóriák, hanem tengelyszám szerint, kicsit több eszük van), hogy nyugodtan megtehetik, hogy egy tank benzin áráért adnak egy éves matricát.

Azt kell megérteni, hogy nálunk kerül nagyjából annyiba a matrica, hogy az abból származó bevétel fedezze az autópálya-üzemeltetés költségeit. Ahol ennél olcsóbb, ott vagy az van, mint az osztrákoknál, vagy az állami költségvetés terhére viszik le a matrica árát, ami szerintem igazságtalan, mert úgy az is fizet az autópályáért, aki nem is használja, nincs is autója, csak adófizető állampolgár.

A magyar e-matrica egyáltalán nem drága, aki ezzel ellentéteset állít, az hasonlítsa össze az autó egyéb költségeivel (pl. hány órányi parkolás jön ki egy 4 napos e-matrica árából), vagy nézze meg, mennyit fizet egy olyan országban, ahol használattal arányos a díjszedés (pl. Horvátország, Olaszország). Ja, és 2 éve nem emelkedtek az árak, miközben a hálózat meg csak nő, csak nő...

Üdv
WVA”