Xenont legálisan?

2009.03.09. 14:10

Tárgy: xenon
Dátum: Sat, 21 Feb 2009 17:34
Feladó: K. Tamás
Címzett: Papp Tibor



Kedves Papp Tibor!

Kisebb dilemmában vagyok xenon ügyben. 2008-as Swiftbe szeretnék a halogének helyére xenont. A költséghatékonyabb megoldás a xenon hatású izzó. Ezek működése gondolom a halogénhoz hasonló, csak valahogy színezve vannak.
A kissé komplikáltabb megoldás a xenon szett lenne. Úgy láttam 30-40 ezer körül már vannak egész jók, ezekkel csak az a problémám, hogy nincs kedvem műszakin vagy a rendőrnek magyarázkodni.
A lényeg az lenne, hogy legálisan használhassam, lehetőleg ne vakítson senkit, én legalább úgy lássak vele, mint a gyári 60/55 W-os halogénnel, és fehér fénye legyen, szeretném elkerülni a hülyegyerekkék fényt. Ez xenonnál 5000-5400 K körül mozog. Xenon hatású izzóknál van erre valami jelölés?
Szerinted?
Remélem kicsit több infóval rendelkezel, mint én, bízom benne, hogy tudsz valami használható tanáccsal szolgálni!:)

Üdv:
K. Tamás

 

Kedves Tamás!

Valóban több infóval rendelkezem, például tudom, kit kell ilyen kérdésben felhívni. Esetünkben Szabotin Jánost, a Hellánál.

Ez alapján erősen úgy tűnik, megoldhatatlan problémákkal kerülsz szembe, amikor legalitásba kényszeríted magad xenon-ügyben. Hogy miért?

Mert a törvények szerint bizonyos műszaki előírásoknak meg kell felelni. Vagyis: el kell látni a fényszórót dinamikus magasságszabályzással, hogy amikor ágaskodik a sok paripa, vagy tele van cuccal pakolva a feneke, ne az égbe világítson. Másrészt, kötelező lenne a fényszórómosó is, hogy a fényszóróra rakódó kosz ne szórja a fényt, mert az szintén vakítást okoz.

Tegyük föl, hogy ezeket sikerül megoldani. Onnantól kezdve nem éri meg anyagilag az egész. Hozzátenném, hogy lényegében senki sem teszi meg, aki az utólagos gázkisüléses xenonokat beszereli, ezért folyik ki a többiek szeme az utakon.

A műszaki problémák azonban nem érnek itt véget. A Swiftben H4-es halogén izzók vannak, és a lámpa bevizsgálási jelölésében a HCR betűk szerepelnek, ami arra utal, hogy a tompított és távfényt is halogén fényforrás szolgáltatja. Vagyis erre van méretezve. Ha xenonra (gázkisüléses) lenne, akkor DCR betűjele lenne.

Ezt nem véletlenül írják rá. Ugyanis más a fény kilépő felülete a kétféle fényforrás esetében, és ez döntően befolyásolja például a szórt fény mennyiségét. Azt mondják, hogy a szórt fény 0,7 luxig még nem vakít, de a xenonoknak így is megengednek 1,4-et az előírások. A gagyixenonok esetében, amit beraknak pár tízezerért a H4-es izzó helyére, a szórt fény 70-80 lux is lehet. Hát ezért vakítanak.

És még egy gond. A xenon fényforrások a sugárzás egy részét UV-sugarak formájában szolgáltatják, ez az arány 14 %. A halogénre méretezett lámpák műanyag buráit nem látják el UV-védelemmel, ezért beszürkülnek, elöregszenek. Márpedig a Swifted burái műanyagok.

Ami a HID-xenonok fényét illeti, normálisan a napfény úgy 4700 Kelvin színhőmérsékletű (bár a fotográfiában mást tartanak, ez kb a késő délutáni meleg fénynek felel meg). A xenonokat ennél kicsit sárgásabbra készítik, úgy 4300 kelvin környékiek a gyárilag szerelt xenonok, aminek az az oka, hogy a fényforrás öregedésével a színhőmérséklet eltolódik a kékesebb árnyalatok irányába. Vagyis egy idő után pont jó lesz, majd egyre jobban elkékül. Elvileg 2500 üzemóra után a gázcsöveket ki kellene cserélni, mind a két oldalon.

Viszont Kínában kicsit más a technológia. Valamiért ők nem tudják, vagy nem akarják azokat az eljárásokat alkalmazni, amivel pontosan beállítható a színhőmérséklet, hanem csupán összekeverik a színt meghatározó, különböző fémsókat , aztán a megmérik a végeredményt és ráírják a dobozra (a rendes gyártók gőz állapotban keverik precízen). Ezek a gázkisüléses noname fényforrások általában kékesebb színűek (=magasabb a színhőmérsékletük), de ez egyben magasabb UV sugárzással is jár, ami még gyorsabban öregíti az arra nem felkészített lámpaburát.

De hát ez amúgy sem lenne legális, tehát hagyjuk.
Nézzük az alternatívákat.

Kék fényű („xenon hatású”) izzó, ezeknek vagy a buráját színezik, vagy a gáztöltetüket vadítják meg egy kis xenongázzal. Te nem szeretnél hülyegyerek-fényt, amiről már tudjuk, hogy ez az elhasználódott gázkisüléses xenon fényét imitálja. Kilőve.

Szívem szerint azt mondanám, hogy úgynevezett megnövelt fényerejű H4-es izzókat tegyél be, hiszen ezek fénye ugyanolyan, csak erősebb, ugyanakkor pontosan azt tudja, amire a lámpatestnek szüksége van. Ez tűnik a legtörvényesebb megoldásnak. Sajnos néha a kereskedőknél nehéz elkülöníteni a gagyi xenon-hatásút a minőségi nagyobb fényerejű halogéntől, érdemes hozzáértőknél vásárolni.
Azonban ennek is vannak hátrányai.

Egyrészt nem érdemes túlzásokba esni. A másfélszeres fényerejű halogének élettartama kábé a fele a normálakénak, és kétszeres az áruk. Hát ez van. Én spéci egy plusz harminc százalékos, józanabb verziót választanék, az tovább él.

Van egy kis munkavédelmi oldala is ennek. A megnövelt fényerőhöz kicsit felturbózzák a halogén-körfolyamatot az izzón belül, vagyis több gáz van benne. Amikor működik, úgy tizenöt bar a belső nyomás, ami triplája a normál halogénokénak. Tehát amúgy sem tanácsos a forró izzót cserélgetni, mert süt, de ezt meg pláne nem. Mert ha hozzákoccan valamihez, felrobbanhat.

Még egy apróság. Ha azért akarsz xenont, mert nem látsz eléggé, legelőször nézesd meg, hogy jól van-e beállítva a lámpa és jól áll-e benne az izzó. Ha igen, akkor azt, hogy megkapja-e a rendes feszültséget. Vagy nézesd meg egy szerelővel, aki ugyanezt fogja csinálni. És ha minden oké, akkor lehet bővíteni. Sajna a legtöbb HID-xenont is úgy adják el, hogy "bárki beszerelheti" a ház előtt, pedig legalább a lámpát be kellene állítani hozzá rendesen.

Üdvözlettel:

Papp Tibor