Elbukhatom az autót?

2009.06.23. 13:38

From: Sz.B.

Date: June 2, 2009 2:47:27 PM

To: Autótanács

Subject: nincs törzskönyv

Tisztelt Szakértő!

A következő lenne a problémán. Vásároltam május ötödikén egy Ford Focus gépjárművet hitelre, márkakereskedésből (bemutató autó). A vásárlás után egy nappal elutaltam a vételár 33%-át, illetve a hitelről is megjöttek a papírok, hogy rendben van. Amikor ez megjött, akkor elhozhattam az autót.
Azóta viszont eltelt egy hónap és még mindígnem írták át a nevemre az autót. Felhívtam a kereskedőt és azt mondja nem kapták meg még a törzskönyvet. Létezhet, hogy eddig elhúzódik a dolog? Nem lehet, hogy valami gond van a kereskedéssel? Járhatok úgy, hogy nem kapom meg az autót és bukom a befizetett összeget, esetleg még a hitelt is??

Köszönettel: Sz.B.

Ugyan nem vagyok nagy szakértő, de mostanában keserű kényszerűségből elég sokat foglalkoztam ilyen és hasonló ügyekkel. Legjobb tudomásom szerint Önnek nem kell aggódnia.

Ön jóhiszeműen tulajdont szerzett, kifizette az autót és birtokba is lépett. Ön ugyanis a kereskedőnek fizetett és ilyenkor érvényes a Ptk. (1959. évi IV. törvény 118§) 118-as paragrafusa, amely a kereskedelmi forgalomban, jóhiszeműen vásárlásról szól és megvédi a vevőt az ilyen, és hasonló esetekben.

Nagy vonalakban arról van szó, hogy ha valaki mondjuk bemegy egy műszaki boltba, és vesz egy plazma-tv-t, amiről kap egy számlát és haza is viszi az árut, akkor azt már nem vehetik tőle vissza. Hiába derül ki utólag, hogy becsődölt a bolt és a tv-t még nem fizették ki a szállító nagykereskedésnek.

Új autónál ez a jogszabály azért nem érvényes (pl. Opel Horvath ügy), mert a forgalomba helyezési ügyintézéshez, a névre írás idejére a kocsi a kereskedésnél marad. A tulajdonszerzéshez meg birtokba kell lépni (át kell venni, el kell hozni a kocsit is), amihez meg forgalomba kell helyezni.

A vevő, hiába fizette ki a vételárat, nem védi ez említett paragrafus, mert nem hozta el a kocsit és nem lépett tulajdonba. Önt viszont megvédi, mert Önnél van az autó, így elvileg nem vehetik vissza. Azért egy ügyvédi konzultáció nem árthat.

Üdvözlettel, Tóth Zoltán

Totalcar.hu