A szerelők kihúzhatják?

2009.07.20. 16:22

Tárgy: zöldkártya

Dátum: Sat, 18 Jul 2009 10:53:39

Feladó: Feri

Címzett: Winkler Róbert

Kedves Dr. Winkler,

olvastam a zöldkártyás totálkáros cikketeket. Nem vagyok beregisztrálva, így gondolatébresztőként arra kérlek nézzetek már utána a dolog másik oldalának is (az sem szebb)

Másfélezer maszek autószerelő, aki a remek adójogszabályok miatt csóró BT-ben végzi iparos tevékenységét, kűzdve az apech nyűgésnyilaival, milliókat áldozott a környezetvédelmi vizsgákhoz szükséges műszerekre, amelyeket a "hivatal" írt nekik elő! Mindig drágábbat és drágábbat. Nekik ezért kölcsönöket kellett felvenni, üzemeltetni, miközben a nagy tudású állam arra nem volt képes, hogy egyszer írasson rendszerhez egy alkalmas szoftvert egy olyan figurával, aki nem egy "hivatali félisten" valakije, hanem autószerelő műhelyt is látott profi programozó. Olyan szoftvert, amelybe a XXI. században nem csak félóra billentyűverés után lehet bevinni a szükséges adatokat és mindezt elég egy példányban... (aki várt már egy órán át zöldkártyára és látta az autószerelő fején a lelkesedést, mikor maga elé húzta a billentyűt, az tudja miről írok.)

Most ezek az emberek lehúzhatják a rolót, a berendezéseiket kidobhatják, mert nem veszi meg senki, és sorolhatnám a többit... kölcsön, munkanélküliség stb. Ha csak az eszközeikért kártalanítanák őket, akkor is nyakig lennének a slamasztikában, hát még így, hogy a tervezet szerint januártól egyszerűen kihúzhatják a konnektort.

Ezek a kisiparosok arra is figyelnek, hogy küldjenek egy levelet, mielőtt lejár a kártyád, és ha gáz, még be is állítják a szakadt karbidat, hogy ne dőljön belőle a füst. Proaktívak és segítőkészek, mert ez a kenyerük. Ha nem így lenne, legközelebb már nem hozzájuk menne a kliens.

Mi lesz ezután? Az állam szarik rájuk, kit érdekel 1500 tönkrement vállalkozás. (Nem olyan sok adókiesés.) Az autós meg hónapokat vár az időpontra, visszadobják a kocsiját, menjen szerelőhöz, majd megint vár, de lehet, hogy fejelt áron majd beállítják neki. Ha külföldre mész, (nem csak Románia) a rendszámot pillanat alatt kapják le és nem érdekli őket, hogy van előjegyzésed.

Jól járunk? Olcsóbb lesz? Hát hogy valakinek a valakijének igen, az tuti, de hogy az autósok csak szopni fognak, és a maszek autószerelők, akik erre álltak rá anno szintén, az biztos.

Nem értem, hogy egyetemet és főiskolát végzett fejek, - akik a Fővárosi Nagycirkusz 2.0-ban (gyengébbek kedvéért Kossuth téri szép kupolás épület) járnak aludni - miért képtelenek az orruknál tovább is nézni, és ebben a balkáni országban miért nem lehet esetleg az érintettekkel is tárgyalni egy ilyen változtatásról, mielőtt az aznap kipattant buta ötleteiket megvalósítnanák.

Mert mutyi az volt, van és lesz. Pl. a BKV szakadt autóbuszai, amelyek a várost igazán szennyezik, sosem lesznek korrektől bevizsgálva, nem beszélve egy esetleges terhelésés vizsgálatról ezen buszok esetében. Ugyanakkor a csóró polgár tíz éves benzines személyautója már anniyra korszerű motorral készült, hogy nem sok különbséget látni a mai vadonat új verdák javára, tehát majdnem felesleges évente csesztetni. A felhajtás nem csak értelmetlen, de legalább drága is lesz és nem is működik majd.

Ami kerek, azt vigyük, ami szögletes, azt gurítsuk, de csak addíg, míg le nem koptak a sarkai, mert aztán már megint lehet emelni.

Kérlek Bennetetet, legyetek kicsit "punkabbak" és szóljatok már be ezeknek a nemistudoménmiknek, hogy ébredjenek már fel!!!

Köszönettel:

Feri

A Totál továbbra is az ország egyetlen olvasható autós magazinja, csak így tovább!!!

Kedves Feri,

ehhez nem sokat lehet hozzáfűzni. A zöldkártya valakiknek komoly biznisz, és valószínűleg nem azoknak, akik tényleg korrektül melóznak. Hiszen annak volt több ügyfele, aki az autó jelenléte nélkül is tudott CO-t mérni. Igaz, nem kerestek annyit, mint akik a kötelezően előírt, egyre drágább műszereket árulták.

Autós oldalról nézve a dolgot, kellőképpen gyűlölöm ezt az intézményt, hiszen semmi értelme az egésznek, ha a kéken füstölő Ikarus is megkapta ugyanezt a zöldkártyát - márpedig megkapta -, ahogy a lógó belű IFA is. Másfelől, teljesen irracionális a létezése, ha ugyanazt a mérést elvégzik a vizsgán is.

Tehát ebben az új rendelkezésben lenne ráció, ha nem állították volna rá a komplett háttéripart egy felesleges papír kiállítására, akiknek ez biztos bevételt hozott, ami most kiesik. Ettől függetlenül ez nem korrekt eljárás a kisiparosokkal szemben, még akkor sem, ha köztük is volt olyan, aki visszaélt a dologgal.

Üdvözlettel:

Papp Tibor