Használtat magánszemélytől?

2009.09.07. 17:06 Módosítva: 2009.09.07. 17:45

From: Tari Bálint

Date: 2009/9/3

Subject: Használt autót vennék.

To: Winkler Róbert

Bálint vagyok Százhalombattáról és szeretnék használt fauvé pásszát kombit, vagy háromhúsz dé kombi béemvét vásárolni várandós feleségem (illetve saját) részemre.

A keresőkben qrva sok hirdetés van, ami többnyire használtautó kereskedők oldalára tesz. Én egy percig sem bízok ezekben a hiénakutyákban, mert szerintem a legtöbbje nem azt a porTK-t árulja, ami a kocsi szélvédőjére ki van írva (több a km, vagy a sérülésmentes autó szét van ütve, stb…).

Te, mint szakértője és lektora a gyaloglás, a kerékpár és Békávé elkerülésének, tudsz-e olyan fórumot ajánlani, ahol olyan használt gépjárművet tudnék lőni, amit közvetlenül a gazditól tudnék megvásárolni?

Kérlek, ha időd engedi, jelezz vissza.

Köszönettel:
Bálint

Kedves Bálint,

A netes hirdetésekben bőven találni azért magánszemélyek autóit is. Az emberek valamiért félnek maguk intézni a használtautó eladást-vételt, jobban érzik magukat, ha bemennek egy klimatizált szalonba, vagy legalább egy murvás telepre, ahol persze szintén lehet klimatizált szalon. És jó esetben bizalomgerjesztő értékesítők – mert ilyen helyekből is van elég.

Az azonban, hogy nem nekünk kell kinyomtatni a netről az adásvételit, meg elintézni a papírmunkát, egy szolgáltatás - akár venni akar az ember, akár eladni. Rezsije is van a telepnek, meg ott bérleti díj, az alkalmazottak élőmunka-terhei és így tovább, egészen addig, hogy hadd legyen már haszna is a vállalkozónak. Ezeket a durva tételeket pedig ki kell termelni a boltból, így ha kereskedőnek adjuk el az autónkat, kevesebb pénzt ad érte, mint a forgalmi értéke.

Csak azért merek így prédikálni, mert legutóbb a nővérem panaszkodott, hogy sehol nem akarják beszámítani a használt autóját egy újba. Én meg azt javasoltam neki, adja el a neten, és többet is kap érte, nem nagy dolog. És a nővérem flottul eladta az autóját, kevesebb mint egy hét alatt. Olyan nem nagyon van, hogy dílermentes használtautó-oldal, de hát ezért kell telefonálgatni, meg túrni a netet. A Vaterán egyébként döntően inkább magánszemélyek hirdetnek, de ott közel sincs annyi autó.

Végezetül hadd beszéljelek le a dízel BMW-ről: szerintem ez tipikusan az a tétel, amit nem szabad használtan venni. Papíron lehet jó vétel, de általában irreálisan alacsony kilométereket adnak meg, és a dízeleknél aztán végképp belefuthatunk egy olyanba, hogy a váratlan nagyjavítás költsége az autó piaci értékét közelíti. Szerintem dízelt csak újonnan érdemes venni és sokáig megtartani, illetve helyesbítek: gyűlölöm a dízelt.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert