Megszívják a hibridek a regadót vagy sem?

2009.10.29. 16:28

Feladó Vajda Botond

Címzett Vályi István

Dátum 2009. október 28. 20:32

Tárgy Ötlet

Szia

Egy kérdés:

Hogyhogy nem jelent meg semmilyen cikk a totalcaron a megszűnt kedvezményes regadóról, ami a hibrid autókat megillette eddig.

Ugyanis nincs már !!!!

Lesz még több szlovák rendszám J

Üdv
Botond

Utánanézünk, bár elsőre inkább tűnik félreértésnek.

üdv
Vályi István
omm

Feladó Vajda Botond

Címzett Vályi István

Dátum 2009/10/29

Tárgy Ötlet

Szia

Itt derült ki

http://v8cars.hu/forum/topic.php?topic=108&oldal=1

55429 hozzászólás és visszafele...

Itt pedig megtalálták a rendeletet is:

http://v8cars.hu/forum/topic.php?topic=9

Emlékszem nemrég volt cikk nálatok a hibrid Merciről, és ott írtátok hogy csak 180e ft a regadó rá J

Üdv
Botond

Vályi Ommm Pista az 5008 bemutató levezetéseként a levélolvasással ütötte el éppen az időt, amikor az egyik ismerőse írt, hogy a fent említett fórumon azt látta, megszűnik a hibrid autók regadó kedvezménye. A szerkesztőség levlistáján gyorsan riadóztatott, hogy ezzel mi legyen. A belém épített gyanakvásvizsgáló azt mondta, hogy ezt talán már csak nem teszik meg, bár rutinosan húznak le újabb és újabb bőröket a lassan negatív formát felvevő autós rókákról.

Szóval elkezdtem túrni a netes jogszabály gyűjteményeket, és gyanúm beigazolódott.

A regisztrációs adóról a 2003. évi CX. törvény rendelkezik, a téma szempontjából az I. melléklet érdekes, ami az adótételeket és adókategóriákat sorolja fel.

Ebben a hibrid személyautókat a 9-es adókategóriába sorolja, aminek a tétele 190000 Ft, tehát aki új hibrid autót akar venni, megnyugodhat. Az olvasó a 6/1990-es KöHÉM rendeletre hivatkozott, amiben valóban megváltozott a hibrid besorolás, mivel nagy nehezen rendesen belekerült az EURO V és VI kategória (környezetvédelmi osztály 14 és 15).

Egyébként ez a rendeletváltozás azért is érdekes, mivel EURO V-ös motor feltételei tudottak voltak már egy jó ideje, de hazánkban sikerült ezt a bürokrácia karmai között addig keverni, hogy mára számos új jármű közlekedik a forgalmiban 10-es besorolással, míg a motor valójában V-ös. Persze a változtatás költségei jó eséllyel a tulajt terhelik.

Update: közben Asszeretnémondani olvasónk felhívta a figyelmemet, hogy az bürokrácia és az apróbetü országa vagyunk, és van egy kis tétel a rendelet alján: A hibrid hajtású gépjárművet az 5. környezetvédelmi osztálynál magasabb - a belsőégésű motorja által meghatározott - környezetvédelmi osztályba kell besorolni, amennyiben a meghajtó belsőégésű motor legalább Euro III. jóváhagyású. Viszont az adórendelet csak az 5-ös környezetvédelmi osztályt jelöli kedvezményezettnek.

Vagyis úgy tünik, mégis megszívták az új hibridet vásárlók és a kereskedők.