Van remény a piros rendszámplaketteseknek!

2010.02.19. 15:31 Módosítva: 2010.02.19. 18:38

Mostanában elég sokat írtunk a környezetvédelemről, illetve a korlátozások, mérési rendszerek hiányosságairól, tévedéseiről. Az egyik legfájóbb pont sok autós számára, hogy az eddig környezetkímélőnek tartott autója hirtelen átkerült a gonosz, szennyező kategóriába, azaz a jelenlegi rendszerben piros matricát kapott, vagy kapna. Ugyanezek az autók azonban Európa jobban működő országaiban többnyire megőrizhették a régi besorolásukat, ami a magyar autós számára még bosszantóbb. De itthon van rá lehetőség, hogy a saját szintjükön legyenek kezelve ezek az autók, egy olvasónk ugyanis megtalálta azt a jogszabályt, amely szerint a pirosat kapott kocsik egy nagy része átsorolható kék matricásnak, reméljük, nem módosították azóta a szabályt. Ne adják fel!

Készüljenek, hogy ebben a témában napokon belül születik majd egy bővebb cikk is. Addigi is - maradjanak velünk.

Tárgy: Piros-kék zöldkártyaplakett

Dátum: Fri, 19 Feb 2010 10:49:53 +0100

Feladó: zzolka

Címzett: Csikós Zsolt

Tisztelt Csikós úr!

Azt hiszem, erről nem tud: "az 1996. január 1. napját követően az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban újként forgalomba helyezett katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, otto-motoros gépkocsit az ENSZ-EGB83.02/B. jelű jóváhagyási jellel ellátottnak kell tekinteni és a forgalomba helyezés engedélyezésekor, illetőleg a gépkocsi üzemben tartójának kérelmére a 4. környezetevédelmi osztályba kell besorolni/átsorolni."

Itt a link is, ahol találtam: http://www.nfgm.gov.hu/data/cms1203256/MR_mod.pdf

Így hát akár egész sok autó szaladgálhatna kék matricával, persze ehhez új forgalmit kellene csináltatnia a tulajdonosnak saját költségen, hogy végre ne helytelenül a 2-es, hanem a 4-es környezetvédelmi osztály legyen feltüntetve benne!

De ez Magyarország...

Zolka