A maximum 1,2 – literben

2010.03.17. 07:05

Feladó: karexxrookie

Dátum: 2010. március 15. 9:07

Tárgy: Auto csere Hyundai-ra

Címzett: Papp Tibor

Üdv Tibi!

Tudom, sok ilyen levelet kapsz, de remélem ezt is elolvasod és figyelembe veszed. Autócsere érdekel, mert a 2006-os Dacia Loganomat le szeretném cserélni valami kisebbre, mert nincs szükségem ekkora autóra. Szóba jött a Fabia meg a C Corsa és most látótávolságba került egy Hyundai Getz. A Getzhez jobban vonzódom, de nem tudom, hogy miért. A csere oka az, hogy a Logan 1,4-ese megeszik közel 7 litert vegyesben és magasabb rá a biztosítás. Erdélyben a köbcenti után fizetünk mindent. Szóval a 2006-os, fullos(lol) Loganomat érdemes elcserélnem egy 2004-es Getzre, Corsára vagy Fabiára. Szigorúan csak 1200 cm3 alatt jöhetnek szóba, mert gyorsan nem hajtok, sokat sem megyek az autóval és ritka, mikor 4 személy ül benne. 23 éves vagyok és önellátó, ami a fizetésem illeti, és hát a benzinszámla kicsit érzékeny pont. Előre is köszönöm a válaszod, kérlek, írj, amint tudsz.

Tisztelettel,
karexxrookie

Szia,

nem tudom, mit vársz az autótól.

Ha az a fő szempont, hogy nagyon keveset fogyasszon, akkor a Corsát javaslom, méghozzá az ezres motorral. De azzal tényleg nem megy, komolyan mondom, de erőlködés nélkül fogyaszt 6 liter alatt.

corsa

Ha azt szeretnéd, hogy azért icipicit haladjon, legalább városban, akkor inkább egy Fabia vagy Getz, bár szerintem, ha nem vagy extrém takarékos vezető, maximum egy litert tudsz spórolni százon, ami kis futásteljesítmény mellett nem jelent nagy megtakarítást.

getz11gl 007

Nem tudom, milyen a szervizellátottság, de én csak akkor vennék Getzet, ha a szomszédban van egy szerviz hozzá. Nehogy kelljen hozzá alkatrész, ami ráadásul nem túl olcsó. Az ésszerűség szempontjából a Corsa és a Fabia a nyerő, mert azokból több van, van hozzá utángyártott alkatrész, sőt, valószínűleg bontott is.

Ha viszont az is szempont, hogy az autó jó is legyen, azaz: ne legyen háromhengeres hangja, hegymenetben ne kelljen hármat visszakapcsolni, csak kettőt, legyen csendes és néha autópályázni is lehessen vele - ez esetben a Corsa 1,2-es változatát javasolnám, pont belefér az 1200 köbcentis határba. És nem vészes az étvágya.

skoda fabia l4

A Skodák közt mifelénk akad pár beteg példány, de alapvetően jók, nagyjából ez a helyzet a Corsával is. Vagyis, oda kell figyelni, hogy egyenesen megy-e, nem ég valamilyen kontroll-lámpa, mennyire volt törve, ha volt; azaz a szokásos dolgokra. A Hyundai Getz népítéletei között gyakorlatilag csak elégedett tulajokat találni, ám a minta is lényegesen kisebb.

Ezek között a kiskocsik között szélsőséges eltérések lehetnek felszereltség terén is, nem tudom, mik az elvárásaid, de a Skodából és a Corsából már-már fájdalmasan mezítlábas példányok is vannak, én azért azt javaslom, hogy szervo legyen benne.

Üdv,
Pt