Pótolható kombival az MX-5-érzés?

2010.08.10. 18:01

Szeretném az MX-5-höz legközelebbi vezetési élményt valami praktikus, kombi, talán 5-ajtós személyautó praktikumával, akkor melyik lenne az az autó amelyik a legközelebb állna ehhez?

Tisztelt Winkler Róbert!

Szeretnék kérdezni Ön(ök)től valamit. Van ez a fránya Mazda MX-5, amit ha szóba kerül, minden szavukkal az egekbe magasztalnak, hogy vezetési élmény így meg úgy. Ez rendben van. Még nem vezettem ilyen autót, és családom van. Tehát egyrészt ott a család, másrészt nem biztos, hogy a pirosnál állva (vagy akár menet közben) szeretném ha a tűző nyári nap szénné próbálhatná égetni a karomat, és ettől csak egy naptej és fejfedő próbálhatna megvédeni, valamint elég hülyén nézne ki, ha egyfolytában be-ki csukogatná-nyitogatná az ember a tetőt (akármilyen egyszerű és gyors is a művelet). Értem én hogy egy MX-5-ösben az ember magasról tesz rá, hogy tűzi a nap, annyira über a dolog, de mégis. Ha mondjuk valaki szeretné az MX-5-höz legközelebbi vezetési élményt egy hagyományosan praktikus (leginkább kombi, talán 5-ajtós, legkevésbbé szedán de mondjuk ha muszáj még az is oké) személyautó praktikumával, akkor melyik lenne az az autó amelyik a legközelebb állna ehhez? Vagy eleve kizárt hogy egy hagyományos, nem kabrió autó azt nyújtsa, amit az MX-5 már pusztán abból kifolyólag hogy nem kabrió? Az is oké, de akkor ettől eltekintve. Nekem nem a lóerők számítanak, a vételár és a vezetési élmény már annál inkább, tehát az érdekelne, hogy miből lehetne a lehető leggazdaságosabban kihozni a lehető legjobb vezetési élményt. Talán egy E46-os BMW...?

A nagyszerű munkájuk folytatásához kitartást és egészséget kívánok.

Köszönettel, üdvözlettel,

László

Kedves László,

Jó kérdés, válaszul pedig van egy jó és egy rossz hírem. A rossz, hogy az MX-5-ös adta érzést semmi más nem nyújtja. Az MX-5-érzés több faktorból tevődik össze. Az MX-5-ös egy roadster, tehát nyitható ponyvatetős, hosszmotoros, hátsókerék hajtásos, kétüléses autó. Továbbá az MX-5 egy nagyon jól megkonstruált és jó minőségben gyártott roadster. Harmadrészt az MX-5-ös bármelyik generációja kifejezetten előnyös árazású autó. Hát ezekből tevődi össze mindaz, amit a Mazda egy időben zoom-zoom-érzés néven definiált. A rossz hír tehát az, hogy ha még nem vett MX-5-öst, és időközben lett egy családja, akkor most jó ideig nem lesz része a híres MX-5-élményben, mert azt így egyben semmilyen más autó nem nyújtja.

Szerencsére van azért jó hír is. Egy-egy család életciklusa során előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor a szülők már sokkal jobban keresnek, mint amikor összeházasodtak. A gyerekek is szépen nődögélnek, és esetleg a logisztikai körülmények is megváltoznak. Nem ugyanabba az oviba-iskolába kell vinni a gyerekeket, és lassan eljön az ideje, hogy két autó legyen a családban. Na akkor jön el az ön ideje, meg az MX-5-ösé, hiszen már egymillió forint körül is lehet kapni egész jó első szériás MX-5 NA-kat. És családi másodautóként egy MX-5-ös abszolút védhető, főleg, hogy anyu is bármikor viheti. Igazából komoly veszélyt is jelent, hogy aztán majd tényleg mindig ő viszi, amikor jó az idő.

Ha a kérdése az volna, melyik e legélvezetesebben vezethető kombi X millió forintért, az természetesen megint egy konkrét kérdés. Tegye fel, mi pedig majd megpróbálunk válaszolni legjobb tudásunk alapján. Mondjuk az Audi RS4 Avant. Igaz, az egészen másfajta élményt jelent apunak, mint a családnak.