Az izmos Citroën esete a kötelezővel

2011.02.26. 15:14

Tisztelt Totalcar!

Nem tudom melyik "részlegnél" kellene érdeklődnöm a problémámmal, amiről most már nem tudom elképzelni, hogy másokat ne érintene.
2006-os Citroën Berlingo 1.4i Multispace benzines személygépkocsink van, amit 75 lóerős (55 kW) motorral vásároltunk, elvileg. A forgalmiba ugyan 65 kW van bejegyezve, de ezt csak a teljesítmény alapú biztosítás számításakor vettem észre, mivel a kötelező kalkulátor szerint sincs ilyen teljesítményű motor csak 55 kW-os. Hibás a bejegyzés a forgalmiba, gondoltam.

A rádióban akkoriban azt hallottam nem kell vele foglalkozni, több százezer hibás forgalmi lehet, a biztosítók tolerálják a hibákat és a központilag megkapott adataik alapján a helyes teljesítménnyel fognak számolni, nem kell ez miatt forgalmit cserélni. Mivel 65 kW-os teljesítményt meg sem tudtam jelölni, halálos nyugalommal bejelöltem a (szerintem is) valós 55KW-ot. A biztosítótól viszont jött az emelt díj, és a magyarázat BM adatuk szerint 65 kW-os az autó, cseréljek forgalmit ha nem felel meg az ár. Okmányirodából küldtek a Közlekedési Felügyelethez műszaki adatlapért, ahol értetlenül fogadtak: - Ki mondta, hogy rossz az adat? 65 kW-os az autó, 55 kW-os benzines motor nincs is ezen évjárat környékén! Itt már elvesztettem a fonalat, és itthon megnézve az interneten is 75 Le-55 kW-os motorról szólnak az írások, ahogy én tudtam. Tudnának valami választ adni erre a nonszensz anomáliára, ami nekem jelenleg 4000 forintos felárat jelent az értetlenségen kívül? Hogy lehet, hogy egy 75 lóerősnek árult autót a Közlekedési felügyeletnél másként tartanak nyilván?


Várom válaszukat:
Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor,

az egyszerűség kedvéért megkérdeztem a Citroën Hungáriától, ők már csak tudják, hány lóerős/kilowattos az autó, amit árulnak. Bár én is megesküdtem volna a 75 lóra.

Ön egy hiba áldozata. A Citroën válasza ugyanis a következő:

65 kW teljesítményű Citroën Berlingo 1.4i nem volt, csak 55 kW-os. Viszont egy korábbi típusbizonyítvány valóban 65 kW-al került kiadásra. Ez elírás. A magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy a minket megkereső ügyfeleknek hivatalos, alvázszámra kiadott igazolásban nyilatkozunk az 55 kW teljesítményről.
Azaz be kell szerezni egy ilyen igazolást, és elkezdeni a hivatalos eljárást. Csak arra vigyázzon, nehogy többe kerüljön, mint amennyit megspórol a kötelezőn, ha mondjuk el akarná adni. Ugyanis, nemcsak a forgalmiját kell lecserélni hatezerért, hanem a törzskönyvet is ugyanennyiért. És azt ugye nem gondolja, hogy eltekintenek a fizetéstől?

Üdvözlettel:

Papp Tibor