Mi ez? Az olvasó kérdez, mi válaszolunk

2011.08.22. 17:51

From: Dávid

Date: August 6, 2011 2:23:32 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Spyker

Mélyen Tisztelt TotalCar!

A tegnapi napon a már Széchenyi István térre keresztelt Roosevelt téren láttam az alábbi autót.

Figyelemmel szoktam kísérni az oldalatokat, az autós világ híreit, újdonságait. Ám ami itt láttam elgondolkodtatott. Nem egy mindennapi gépjármű. Ami érdekes, hogy nagyon sok részlet az autón a repülőgépekre emlékeztet pl: tele van légcsavar motívumokkal. Én sok mindent nem tudok erről az autóról, nem láttam még ilyet. Szerintem vmi ritka angol gép lehet. Vmit tipp?

Mondjuk a rendszáma is megérne egy misét... :)

Üdv:
Dávid

Szervusz Dávid!

Nincs új a nap alatt, bár tény, mikor megláttam Indafotón az első képeket erről a Spyker C8 Double 12S-ről, meglepődtem én is.

A Double 12S a márka legerősebb modellje, lényegében a 2006-os 24 órás Le Mans-i versenyautó utcai változata. Változattól függően akár 620 lóerős is lehet, de mindegyikben a jól ismert 4.2-es Audi V8-motor dolgozik. Annak idején, 2006-ban éppen a versenyváltozat kialakítása miatt kapott megnyújtott far-részt a C8, ezzel - szerintem - egyben aránytalan és csúnya lett, összevetve a sokkal kompaktbabb, rövidebb C8-cal. A tavalyi 24 óráson már az utóbbival álltak rajthoz.

A Spyker Cars egy manufakturális kis holland sportauógyár, teljes jogú tulajdonosa az 1922-ben becsődölt felépítmény- majd autógyártó Spyker nevének, logójának. Anno Jacobus és Hendrik-Jan Spijker alapították és érdekes módon az 1999-ben alapított utód is csaknem olyan csúnya véget ért, mint elődje, miután 2005-ben alapítója és formatervezője Maarten de Bruijn elhagyta a céget. Végül egy arab konzorcium segítségével maradtak talpon. A propeller finom utalás a cég első világháborús múltjára, amikor a neutrális Hollandiában repülőgépeket gyártottak.

Fotó: Nagy Balázs
Fotó: Nagy Balázs

Itt jön képbe az autó tulajdonosa, aki minden valószínűség szerint a notórius luxusautó-gyűjtő, a kuvaiti származású Al Roudhan Bader. Róla aztán akad infó bőven, többek között itt is láthatod autói mellett. Hogy miért ez a rendszáma? Azt csak ő tudja...

Üdvözlettel
Vályi István