Miért ölt a csömöri HÉV?

2012.02.22. 15:01

Dátum: 2012. február 22. 12:58

Tárgy: van, aki gyalogosként is hal meg

Címzett: Bende Tibor

Kedves Bende Tibor,

Engedd meg, hogy rövid ideig zavarjalak levelemmel. Nem ide és nektek szántam ezt a pár sort, aztán ma pont egy gyalogos cikkel találkoztam az oldalatokon, és gondoltam, hátha.

A nemrégiben a 9-es HÉV vonalán (Örs Vezér tere - Cinkota - a szerk.), a Mátyásföld, Imre utcai megállóban történt baleset (2012. február 6-án) miatt írok. A szomorú baleset okán több szomszédommal és környéken lakóval is beszéltem, és úgy gondolom, fontos észrevételt szeretnék közölni valakivel, aki kompetens ilyen ügyekben (HÁTHA Ti ismertek ilyet).

A megállóban  van egy gyalogos átkelő is, ami semmilyen módon nincs feltüntetve, nemhogy egy sorompó vagy fényjelzés nem jelzi az átkelőt, de még csak egy tábla vagy útfestés sincs itt, ami figyelmeztetné a gyalogosokat. Az átkelő szinte minden irányból jól belátható, így a környéken lakók és közlekedők megtanulták használni, és a már előbb felsorolt jelzőberendezések / jelek nem is hiányoznak.

Viszont van egy pontja az átkelőnek, ami sajnos nem belátható, és veszélyes is. A sínek párhuzamosan futnak a Veres Péter úttal, és ha az úton is át akarunk kelni, akkor kénytelenek vagyunk először az autókra figyelni (sajnos itt sincs jelzőlámpa de legalább van zebra és tábla is), amelyek itt igen nagy sebességgel közlekednek. Az úttesten való átkelés minden figyelmünket leköti, és ilyenkor lehetetlen az úttesten túl lévő sínekre vagy az azon közlekedő HÉV-re figyelni.

Miután átértünk az úttesten, már csak pár lépés választ el bennünket attól, hogy a sínekhez érjünk, és itt van a hiba, azt hiszem, egyből kettő is. Amint átérünk, az úttesten balra nézve jól belátható pályaszakaszt, igazából a megállót látjuk, viszont jobbra nézve egy buszmegálló, egy bokor és pár tábla tökéletesen kitakarja a síneket, ami már magában is veszélyforrás lehet (mint az előbb említettem, lámpa, tábla vagy bármi más nem figyelmeztet bennünket, sem az átkelőre, sem arra, hogy közeledne a HÉV).

Ami miatt fokozottan veszélyes a hely, az pedig az a tény, hogy a 9-es HÉV a mai napig fordítottan, azaz a pálya bal oldalán közlekedik, így a már korán megtanult reflex, miszerint mielőtt átkelünk az úttesten / síneken, először balra, majd jobbra nézünk, itt életveszélyes csapdává válhat. Akik még nem szokták meg, azoknak nagyon veszélyes ez a pár méter az úttest szélétől a sínekig.

Nem tudom, hogy ez a pár méter okozta-e a balesetet vagy valami más, de ha egy mód van rá, kérem, tegyél meg mindent, hogy ez az átkelő valahogy biztonságosabb legyen.

Kérem, áldozz lehetőségeidhez és idődhöz mérten időt és energiát a fent leírtakra, ennyivel talán tartozunk is Merényi Dömötörnek aki még csak 13 éves sem volt, mikor itt elütötte a HÉV.

Előre is köszönöm.

További szép napot.