2012.05.30. 16:45

Érdekes levelet kaptunk egy Svédországban élő olvasónktól. Éva évek óta dolgozik az északi országban, ennek megfelelően svéd rendszám van az autóján. Szerette volna megtudni, mit kell tennie mielőtt autóval hazalátogat. Levelek, tanulságok alant. Szerintünk ehhez szükségtelen bámilyen kommentár.

Tisztelt Zách Dániel!

Farkas Éva vagyok, Svédországban élő magyar állampolgár. Én kezdtem el feszegetni a külföldi rendszám használatának kérdését a vezess.hu internetes portállal. Tegnap az egyik barátom felhívott, hogy a Klubrádióban erről volt szó. Miután hazaértem a munkából, pechemre megkerestem az adást és meghallgattam, majd rákerestem az Önök oldalára és azon elolvastam a témában az utolsó cikket, ami május 6-án kelt.

Megpróbálok higgadtan és a neveltetésemnek megfelelően reagálni pár mondatban, bár ez nem lesz könnyű. Olvasva Rogán Antal levelét azt kell hogy mondjam (nem tudok szebben fogalmazni) tele van hazugságokkal.

1. Én valóban írtam neki, és nem a Fidesz Gazdasági kabinetjének egy levelet 2012. 04.19-én, (levél megvan, kérésére szívesen továbbítom), amire én 2012. 05. 21-én kaptam egy gyakorlatilag értelmezhetetlen zagyva választ, amiben talán az áll, bár érzésem szerint elég jól bírom a magyar nyelvet, mégsem értem kristály tisztán, hogy amennyiben van lakcím igazolásom Svédországból, akkor hazautazhatok.

Idézet a válaszból:

"Sajnálatos tény, hogy az összes, a csalások megelőzésére irányuló szabályozást eddig kijátszották, ezért kellett szigorúbb szabályozást bevezetni. Ez  kétségkívül kellemetlen-ségeket  okozhat egy kisebb, ám becsületes szándékú rétegnek, amelybe Ön is tartozik, ezért ezúton is elnézést kérünk.

Mivel azonban a regisztrációs adót az ötödére csökkentettük, ezért abban reménykedünk, hogy egy idő után nem fogja megérni a külföldi rendszámmal való visszaélés, és a szigorú szabályok ennek függvényében a későbbiekben enyhíthetők lesznek."

Valamint egy utalás arra, hogy amennyiben volt magyar jogosítványom, akkor igényeljek a hatóságoktól egyet. Hogy ez mikét került képbe nem tudom, nekem jelenleg is magyar jogosítványom van, mert bevallom, még nem cseréltettem le, pedig kellett volna, de elég sokat kell várni a magyar fél igazolására és amíg ez nem érkezik meg, nem vezethetek Svédországon kívül, mivel csak itt látják a svéd személyi számom alapján, hogy van jogosítványom, csak honosításra vár.

Miután én ezt a fent említett ominózus választ május 21-én kaptam meg, nem értem, hogy beszélhet Rogán Antal arról, hogy "a beszélgetések" után neki bármi is nyilvánvalóvá vált, hisz egyrészt, nem beszélgettünk soha, másrészt ez a cikk még azelőtt született, hogy egyáltalán válaszra méltattak volna.

2. Miután tegnap meghallgattam a műsort, ma délelőtt felhívtuk telefonon a svéd adóházat (Skatteverket), hogy kérjünk egy ilyen igazolást. A menete a következő. Az ügyintéző, miután meghallgatta a gondunkat, elkérte a személyi számomat, majd közölte, hogy mind svéd nyelven, mind angolul fogok kapni postai úton egy pecsétes igazolást arról, hogy itt élek. Az ügyintéző közölte, természetesen ennek díja NINCS, mivel a svéd adófizető állampolgárnak minden hivatalos állami igazolás INGYEN jár, hisz adót fizet.

Ezek után határozottan visszautasítom Rogán eme mondatát: "A beszélgetések után egészen nyilvánvalóvá vált, hogy felháborodottságát valójában az okozta, hogy a fent említett közokirat kiváltásának Svédországban díja van."

Az én felháborodásomat nem ez okozta, hisz mint világossá vált, ez ingyenes, hanem az, hogy nem tudok hazamenni a kocsimmal, csak mint adócsaló és retteghetek, hogy megbüntetnek, valamint az, hogy ezek után nem kétséges, nyíltan hazudnak ebben a kérdésben. Amennyiben bárkinek kétsége van afelől, hogy mindez így igaz ezen a linken kapcsolatba léphet a svéd adóhatósággal, telefonon, email-ben, levélben, vagy akár személyesen is. Mindehhez nem kell beszélni svédül, angolul is lehetséges.

Mindezt csak azért írtam le Önnek, mint a témával foglalkozónak, mert ez az egész Rogán Antal részéről úgy lett beállítva, mintha minden simán menne, csak egy kis díj miatt háborognék. Számomra az ügy ma már lényegtelen, mivel nem kockáztatok és repülni fogok. Kölcsön kuncsorgok egy kocsit, hogy elvihessem az anyukámat vidékre, és leadom az összes magyar papíromat az útlevelem kivételével, hogy a jövőben ilyen gondom ne lehessen.

Üdvözlettel: Farkas Éva