Ezt ne szopd be még egyszer

2014.01.03. 11:11

Feladó: Dániel

Címzett: Totalcar

Dátum: 2014. január 3.

Tárgy: Használt Prius Angliából

Használtautó vásárlása előtt állunk, és az Expressz.hu-n találtunk egy szimpatikus Toyota Priust meglepően alacsony áron (1,2 millió az új Prius: a hirdetés).

Felvettük a kapcsolatot a hirdetővel, aki elmondása szerint Angliába költözött Magyarországról, és ott használja a bal kormányos autót, amit le szeretne cserélni jobb kormányosra.

Mind az autó ára miatt, mind az itt ki nem fejtett ködös levelezés miatt elég átverés szagú a történet, de ennek ellenére szeretnénk utánajárni a dolognak. Ha nem átverés, akkor megvennénk, ha igen, akkor talán mások átverését elkerülhetjük így.

A hirdető a következő szolgáltatáson keresztül szállítatná haza az autót:

http://escrw-service-ltd.tk/escrow.php

Van információja erről a szolgáltatásról esetleg?

Abban a tekintetben tud tanácsot adni, hogy a számos hazai használtautókat hirdető portál közül melyek számítanak megbízhatónak?

Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
Dániel

Kedves Dániel!

Csodák nincsenek. Oltári jó vételek is csak nagyon ritkán, amióta a netre költözött az autókereskedelem. Nem szabad ebben hinni, ha valami olcsó, annak oka van.

Jelen esetben az, hogy önt át akarják verni. Számomra meglepő, hogy még mindig működik a séma - hiszen ha nem működne, nem csinálnák - évek óta tele vannak a hirdetési oldalak ilyen és hasonló kamu hirdetésekkel. A közös pont ezekben, hogy nincs telefonszám, általában Google fordítós magyarsággal vannak megírva, többnyire a fotók is egy másik hirdetésből származnak, és általában a reális árnál harminc-ötven százalékkal alacsonyabb áron kínálják a portékát, legyen az autó, motor, rúdvibrátor vagy dömper.

Többféle sztori létezik, amivel hitelessé próbálják tenni magukat a csalók, de a vége mindig az, hogy utalni kell egy kisebb vagy nagyobb összeget, szállításra, előlegként vagy csak úgy. Ennél a pontnál szakad meg a kommunikáció.

Ha nagyon ráér, végigjátszhatja a levélváltásokat, ahogy Becsületesnepperünk is tette, bár úgy látom, már a szállításról egyezkednek, innen már nincs sok hátra. Inkább azt javaslom, ha ilyen hirdetést lát, azonnal jelentse a hirdetési oldalon a csalást, amennyiben van erre lehetőség.

 

Üdv:

Stump András