Miattam rakták ki a bírsággyűjtő kamerát

2015.06.26. 15:05

Tegnap írtunk arról, hogy Budapesten, a Baross utca és a József körút kereszteződésének északi sarkát térfigyelő kamera pásztázza. Itt tilos jobbra fordulni, és aki mégis megteszi 50 ezer forintos bírságra számíthat. Sokan megszegik a szabályt, ezért a helyi önkormányzat tavaly több mint 9000 autóst büntetett meg. Az olvasók egy része túlzottan autóspártinak tartja a cikket, mások szerint elfogultan védjük a gyalogosok érdekeit. Íme két érdekes levél, önöktől.

Feladó: Péter 
Dátum: 2015. június 25. 13:11
Tárgy: Válasz állampolgári levelére
Címzett: Zách Dániel

Tisztelt Zách Dániel!

A Baross utcai 50 ezer forintos bírságolásról szóló cikkét olvasva, eszembe jutott az alábbi mail. Talán más szemszögből is megvilágítja a témát. Kandós diákként az évek során néhányszor majdnem elütöttek az említett kereszteződésben. Mikor egy idős úr nem ugrott oly fürgén, mint én hátbavágta egy autó tükre. Ekkor írtam a BRFK-nak. A kamerás rendszer, ha jól tudom pár évre a levelemre került kiépítésre.

Abban az esetben, ha a cikk folytatódik kérem nevemet nem említeni.

Üdvözlettel:
Péter

Tisztelt BRFK!

4 éve minden nap átkelek egy zebrán, a 8. kerületben a Baross utca és a József körút északkeleti sarkánál. Nap mint nap fordul jobbra egy-egy autó és akarja elütni a zöld jelzésen átkelő gyalogosokat. Holott tábla szerint a kötelező haladási irány egyenes, azok számára, akik a Horváth Mihály tér felől közelítik a József körutat.

Ezúton szeretném kérni önöket, hogy mint már volt rá példa büntessenek meg minden bekanyarodót, az én és a többi gyalogos védelme érdekében.

u.i. több esetben láttam már ezen a zebrán gázolást is...

Üdvözlettel
Péter

Date: Wed, 29 Dec 2010 10:55:37 +0100

From: kozlekedes.brfk@budapest.police.hu

To: Péter

Subject: Válasz állampolgári levelére

Tájékoztatom, hogy, hogy a elektronikus úton a BRFK Központi ügyeletére eljuttatott panaszlevélben foglaltakat megvizsgáltattam. A panaszlevélében foglaltak szerint a Budapest VIII. ker. József körút és Baross utca kereszteződésénél a kereszteződés északkeleti sarkánál lévő kijelölt gyalogátkelőhelynél a zöld jelzésen áthaladó gyalogosokat nap mint nap veszélyeztetik az ott szabálytalanul kanyarodó járművek.

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály Forgalomfelügyeleti és Biztosítási Osztály Járőrei összesen 3 alkalommal 4,5 órában hajtottak végre ellenőrzéseket a fenti útkereszteződésben, melyek során 4 felvétel készült FAMA-III típusú készülékkel a "Kötelező haladási irány" jelzőtáblát megszegő gépjárművekről. A helyszínen történt intézkedések számából fakadóan a visszatérő ellenőrzéseket a későbbiek során a napi leterheltség függvényében továbbra is indokoltnak tartom.

Tisztelettel:
dr. Jánosik István r. ezredes
főosztályvezető

Feladó: Mihály

Dátum: 2015. június 25. 14:18

Tárgy: Baross utca - Körút

Címzett: Zách Dániel

Kedves Dániel!

Kérem ne haragudjon, hogy levelemmel zavarom!

A mai cikkével kapcsolatban csak azt kérdezném, hogy ült-e már olyan 9-s buszon ami a második lámpaváltásra jutott át a szóban forgó kereszteződésen, mert a kőbunkó - szabálytalanul - jobbra fordult volna, de a gyalogosoktól nem tudott!

Nem hinném, hogy akkora nagy kerülőt kellene tennie aki nem ott fordul rá a körútra.

Baross utca-Mária utca - Pál utca, és onnan lehet balra, a Blaha felé kanyarodni!

De a tér előtt a Rigó utca felé is egészen jól lehet közlekedni!

Egyébként pedig a kamerák felvételei alapján kiszabott bírságokat ki kellene venni a kerületek kezéből, és inkább a normálisan közlekedő autósok, motorosok, biciklisek közlekedési feltételeinek javítására fordítani! De az összesét!

Utána nézhetne, hogy a II. kerületnek keletkezik-e bevétele a Horváth utca - Margit Krt kereszteződésében felszerelt vagy a Mechwart térnél lévő kamerák felvételei alapján?

Mindkét helyen "gazdagon lehetne szemezgetni" a tilosban visszafordulók, a többi autóst, buszokat feltartó kőbunkók közül!!!

Újabban "kedvenceim" akik a Margit hídról Buda felé a jobbra kanyarodó sávból nem az Elvis Prestley park felé haladnak tovább, amerre kellene a jobb oldali sávból, hanem a záróvonalon haladva bepofátlankodnak a Frankel Leó utca előtt, ott ugyanis most csak egy sáv van.

Biztosan vannak a városban más neuralgikus pontok is, de szerintem nem szerencsés promótálni, hogy Baross utcából kanyarodókat rá kellene szabadítani a gyalogosokra!

A 9-s busz néha szinte kiürül a 32-s terén, és a leszálló utasok 75-80%-a a villamos felé veszi az irányt, ha busz előtt beszorul egy jobbra kanyaródó autó mögé, nem kis torlódás lehetne.

Szép napot Önnek:

Mihály