Gépjárműadó? Megszólalt egy polgármester

2015.09.10. 13:05

A gépjárműadó szomorú hátországából kaptunk levelet, egy polgármestertől. Szokatlan módon azt kérte, hogy nevét, illetve a települést ne áruljuk el, nehogy még valami baj legyen a dologból. Azt hiszem, ez a legszomorúbb az egészben.

Feladó: János

Dátum: 2015. szeptember 8.

Tárgy: Gépjárműadó? Anyád!

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Úr!

Őszintén örülök, hogy erről az adóról összefoglalta a véleményét. De azért próbálnék a barikád másik oldaláról is írni.

Hogy sorban haladjunk, a módszer: az állam elvett az önkormányzattól egy, már bevezetett adót és kis százalékban adja vissza. Ergó ő jól jár, mert arcvesztés nélkül fix pénzhez jut, az önkormányzat pedig fusson a pénze után és vezessen be új, népszerűtlen adókat a kiesett bevételét pótolandó... ugye milyen igazságos?

A hivatal feladata jelenleg már csak a nyomtatás és az új adatok bevitele, de nem túl régen még 1,44 MB !!!!!-os kis floppyn kaptuk a kész adóállományokat az okmányirodától. Idén már a neten jön, de ettől még ők készítik.

Maga a program azonban még mindig a régi elvekre épül. Az Ön által felsorolt sok-sok adatra támaszkodva. Tavaly még az is FOXPRO-s volt...

A törvényt nem az önkormányzat írja és fogadja el, hanem egy másik szervezet picit feljebb. Az önkormányzat feladata annak betartása, minden sallangjával és idétlenségével együtt, különben a kormányhivatal BÜNTET, pénzben – ez nem vicc.

Természetesen az Ön által felhozott metodikával mélységesen egyetértek, nagyon örülnék ha így működne minden, de sok remény nincs rá. Az autós a rendszerben jelenleg csak mint fejőstehén szerepel.

Tehát nem az önkormányzat a ludas, az csak mint végrehajtó szerv szerepel az egyenletben, ez szeretném hangsúlyozni. Nagyon örülnék ha egy ügyfélközpontú törvényt kellene betartani, elhiszi?

Üdvözlettel:

T. János

polgármester