Olvasó képein a lengyel feltámadás

2016.09.24. 11:06

Feladó Norbert

Címzett Totalcar

Dátum 2016. szeptember 23.

Tárgy Lengyel autókuriózum

Tisztelt Totalcar szerkesztőség!


A múlt héten a dél-lengyelországi Wisła-ban jártam egy konferencián. Az egyik nap reggelén arra lettem figyelmes, hogy a konferencia helyszínéül szolgáló hotel halljában kiállítottak egy számomra még ismeretlen és meglehetősen érdekes formai adottságokkal rendelkező járművet.

Készítettem róla néhány képet, és videóra vettem egy monitoron folyamatosan futó promóciós anyagot is. Egy kevés információt is sikerült megtudnom róla. Az 1950-1960-as években Lengyelországban nagy népszerűségnek örvendő Syrena típusú gépjármű, ma népszerű szófordulattal kifejezve, rebootolása a kiállított modell. Mindössze négy darab prototípus (amit nem győztek hangsúlyozni) készült belőle.

Az nem derült ki, hogy milyen márkák típusainak alkatrészeiből építkeztek, de ránézésre Opelre (oldalsó index) és Fiatra (külső tükör, műszerfal, kormánykerék?) is gyanakszom. A motor egy 90 lóerős, 1,4 literes, négy hengeres benzines erőforrás. A promóciós videóban látható még egy hátsó kerék meghajtású GT verzió is, de sajnos arról nem sikerült többet megtudnom. Elárulták még, hogy egyelőre befektetőket keresnek egy későbbi sorozatgyártás beindításához.

Remélem, hogy Ti is érdekesnek találjátok.


Üdvözlettel,


Norbert

Szia Norbert,

júniusban írtunk a Syrena feltámadásáról, akkor kezdtek újra látványosan mozgolódni ( http://totalcar.hu/magazin/hirek/2016/06/15/feltamad_a_lengyelek_trabantja/). Ez a képen viszont nem az akkor ígért új villanyos modelljük, hanem az AMZ-Kutno-féle kisautó, szintén sok Syrena-utánérzéssel. Már több, mint egy éve próbálkoznak vele, ezek szerint eddig sikertelenül. A Syrena nyolc nyelven működő honlapján ( http://nowasyrena.pl) írják, hogy a motor a General Motors-tól jön, így jó eséllyel igaz az opeles sejtésed is.

A sportváltozatról egy kiadós videó:

Üdv,

Máth Dávid

Totalcar.hu