Százezres csekk egy kupica pálinkáért?

2017.01.01. 11:27

Mivel a magyar életérzés kötelező tartozéka, a sosem volt rendkívüli képesség amit az autósok maguknak tulajdonítanak, és az érzés csak erősödik, ha vezetés előtt legurítanak némi alkoholt, elkészítettük az ország első ittas vezetési emberkísérletét. Még most is érdemes megnézni, és bár a decemberi baleseti statisztikákra egy hónapot várnunk kell, olvasói reakciókat azért kaptunk. Emese a további kísérletezés felé lököd, így:

"Az ittasan vezetős videóra reflektálva: jó volt és hasznos lenne megcsinálni ugyanezt alvásmegvont/alvás hiányos emberekkel is. Általánosságban véve nagyobb rizikófaktor a lakosságra nézve, mint az ittas vezetés. Érdekes lenne megfigyelni az alváshiány következményeit vezetés közben."

Elgondolkodom az ötleten, de közben azt is emésztgetem, amit Tamás írt. Szerinte a mindenkori kormánypropagandát követtük, amikor elmondtunk néhány fontos dolgot a piás autózás veszélyességéről és a 2008-ban bevezetett, magyarországi zéró tolerancia következményeiről. Önök szerint is engedni kéne egy pohár bort vagy sört autóvezetés előtt? Írják meg kommentben, ha már kijózanodtak! 

Tamás szerint nem hangsúlyoztuk ki eléggé azt sem, hogy mekkora eltérés lehet az egyének alkoholtoleranciájában, és elmondhattuk volna, hogy bizonyos országokban jobb a rendszer. A részletek alább.

Feladó Tamás

Címzett Zách Dániel

Dátum 2016. december 30. 22:37

Tárgy Ittas vezetés videó

Kedves Dániel!

A mai "Vezetni részegen? Kipróbáltuk – az eredmény sokkoló" nevezetű cikk, illetve videó végignézése közben sajnálattal vettem tudomásul, hogy a Totalcar is beleállt a mindenkori kormányok népbutító kommunikációs propagandájába. Először is szögezzük le, én sem akarok ittas embereket látni a volán mögött, mert nem ott a helyük! Aki úgy ül akárcsak biciklire, az más életét is veszélyezteti, nem csak a sajátját.

Ami az ittasságot illeti, ma Magyarországon a 0.00 mg/l az "elfogadott", ez fölött bárki megüti a bokáját, remélhetőleg a csókosok is. DE: ember és ember között is óriási különbség van, ahogy ital és ital, illetve ittasság és ittasság között is. Elég csak megnézni a videót: ugyanannyi (fél üveg???) pezsgő elfogyasztása után a hölgy véralkoholszintje közel 3-szorosa a fiatalemberének, és ha képletesen is, de átcsúszott a bűncselekmény kategóriába. Csak mellesleg megjegyzem, fél üveg pezsgő már Magyarországon sem számít a "kulturált alkoholfogyasztás" kategóriába. Kíváncsi lennék, egy pezsgős poháros koccintás után mi lett volna a végeredmény. Gondolom megcsináltátok, csak ki kellett vágni mert túl unalmas volt.

Kulturált alkoholfogyasztóként a mérték és az önismeret kellene hogy az emberek tudatába ivódjon, nem a kupica pálinka utáni százezres csekk. Ha tudom hogy ennyi meg ennyi alkohol ilyen és ilyen hatással van rám, akkor nem kezdek el driftelni a körforgalomban. Meg amúgy se. Természetesen kell egy határ ami fölött még "jóérzéssel" sem lehet senkit volán/biciklikormány mögé engedni, de valami azt súgja, a kérdést eldöntő, megbízható pontosságú műszerek beszerzése (== nincs a csókosok közt olyan aki éppen ilyet forgalmaz, aranyáron) jelenti a rendőrség legnagyobb problémáját. A drákói szigor két dologhoz vezet. Először is, árt a turizmusnak, nem vehetek részt a borkóstolón, pálinkakóstolón, stb. A másik hogy aki egy sör után, bár csekély lelkifurdalással is de kocsiba ül, az beül kettő-három sör után is, "úgyis mindegy" alapon. A már említett mérték és önismeret teljes hiánya, ami a magyarokból hiányzik. A magyar hatóságok fekete-fehér megközelítése (0.0001 ezrelék = ittas) biztosan nem ezt a célt szolgálja.

Zárásként, nem akarom (persze nem is tudom) megmondani a döntéshozóknak, hogy mi lenne a jó megoldás ami elég szigorú ahhoz hogy a saturészegeket távol tartja bármilyen közlekedési eszköztől, ugyanakkor a mértékkel fogyasztó óvatos vezetőket békén hagyja. Más országokban sikerült, nálunk miért ne lehetne? Miért csak a "szívatós" szabályozásokat kell majmolni?

üdv: Tamás